Tisíce ľudí v Madride pochodovali za práva sexuálnych menšín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madrid
Vzhľadom na nedávny homofóbny útok v USA sa akcia uskutočnila za prísnych bezpečnostných opatrení. Foto: SITA/AP

Madrid 3. júla (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce ľudí sa v sobotu v Madride vo veľkej horúčave zúčastnili na pochode za práva sexuálnych menšín. Vzhľadom na nedávny homofóbny útok v USA sa akcia uskutočnila za prísnych bezpečnostných opatrení.

Účastníci pochodu si uctili pamiatku 49 obetí útoku v nočnom gay bare v Orlande v americkom štáte Florida a vyzvali bojovať proti homofóbii.

Podľa španielskych médií sa na dnešnom pochode zúčastnili aj predstavitelia viac ako 20 organizácií na obranu menšín, politických strán a hnutí vrátane ľavicového hnutia Môžeme (Podemos), centristickej strany Občania (Ciudadanos) a ďalších.

Súčasťou sprievodu ulicami Madridu bol spev a tanec. Bolo vidno vlajky rôznych štátov – okrem španielskej aj Venezuely, Filipín, Čile, USA, či Nemecka. Na budove madridskej radnice dnes zaviala dúhová vlajka – symbol hnutia za práva sexuálnych menšín.

Podujatia venované právam sexuálnych menšín sa v Madride konali celý týždeň. Jedným z nich bol aj vo štvrtok tradičný beh mužov v topánkach na vysokých opätkoch vydláždenými ulicami Madridu.

Španielsko je vo vzťahu k sexuálnym menšinám jednou z najtolerantnejších krajín sveta. Sobáše osôb rovnakého pohlavia tu boli uzákonené pred 11 rokmi. Prvý pochod gay pride sa v Španielsku konal v roku 1995, ale zúčastnilo sa na ňom len 500 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia