Poľsko dočasne obnovilo kontroly hraníc vrátane slovenských

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poľsko
Kontroly sa budú vykonávať od 4. júla do 2. augusta na hraniciach s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou a tiež v prístavoch a na letiskách. Foto: archívne, SITA/AP

Praha/Varšava 4. júla (WebNoviny.sk) – Poľsko od pondelka na mesiac obnovuje kontroly na svojich štátnych hraniciach vrátane hraníc s Českom a Slovenskom. Dôvodom sú tri významné medzinárodné akcie, ktoré sa v júli budú konať na poľskom území. Úrady uisťujú, že kontroly budú iba náhodné, informuje český spravodajský portál Novinky.cz.

Toto dočasné opatrenie súvisí so summitom NATO, so Svetovými dňami mládeže a s návštevou pápeža Františka. Vrcholné stretnutie Severoatlantickej aliancie sa bude konať už tento týždeň 8. a 9. júla vo Varšave, Svetové dni mládeže 25.-31. júla v Krakove aj jeho okolí a medzi účastníkov tohto mládežníckeho podujatia príde pápež František na štyri dni – od 28. do 31. júla.

Na cestovaní do Poľska sa zásadne nič nezmení

Podľa oznamu poľských úradov sa budú kontroly vykonávať od 4. júla do 2. augusta na hraniciach s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou a tiež v prístavoch a na letiskách. Na cestovaní do Poľska sa zásadne nič nezmení – kontroly sa budú uskutočňovať náhodne u vybraných ľudí, vyhlásila hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Joanna Rokická.

Osoby, ktoré budú vytypované ako potenciálne zdroje ohrozenia bezpečnosti alebo verejného poriadku, poľské orgány na územie krajiny nevpustia.

České ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti oznámilo, že cestujúci budú môcť v uvedenom období prechádzať cez poľské hranice iba na určených miestach. Zoznam týchto miest je zverejnený na webovej stránke ministerstva. Na cesty do Poľska je potrebné vziať si doklady totožnosti, upozornili už v predchádzajúcich dňoch predstavitelia poľskej Pohraničnej stráže.

Rusko dočasne zrušilo malý pohraničný styk

Rusko v reakcii oznámilo, že od dnešného dňa pozastavuje platnosť dohody o malom pohraničnom styku s Poľskom. Informovala o tom poľská štátna agentúra PAP. Poľsko-ruská dohoda o malom pohraničnom styku platí od roku 2012 a týka sa ruskej enklávy Kaliningrad, ako aj častí poľského Warmsko-Mazurského a Pomoranského vojvodstva na severe a severovýchode krajiny. Poľsko pozastavilo takisto malý pohraničný styk s Ukrajinou. Poľské ministerstvo zahraničných vecí však nekonkretizovalo, kedy budú dočasné obmedzenia – týkajúce sa aj dopravy – zrušené.

Poľskí, ruskí a ukrajinskí občania sa môžu vrátiť do svojich krajín, hoci obmedzenia sú už v platnosti. Ľudia, ktorí chcú cestovať do zahraničia po dnešku, budú musieť mať víza a pasy. Rusi prichádzajú do Poľska predovšetkým nakupovať potraviny, bielu a čiernu techniku či oblečenie, kým Poliaci väčšinou v Rusku nakupujú lacnejšie palivo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy