Extrémisti z Islamského štátu už útočili aj v Malajzii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

Kuala Lumpur 4. júla (WebNoviny.sk) – V Malajzii po prvý raz zaútočila teroristická organizácia Islamský štát (IS), oznámila v pondelok malajzijská polícia, ktorá v tejto súvislosti zadržala 15 podozrivých osôb.

Útok sa odohral ešte 28. júna. V nočnom podniku v meste Puchong, na okraji metropoly Kuala Lumpur, vybuchol granát a osem ľudí utrpelo zranenia. K útoku na bar Movida došlo v skorých ranných hodinách, keď zákazníci sledovali majstrovstvá Európy vo futbale. Polícia vtedy vylúčila ako motív činu terorizmus.

„Zisťujeme, kto sú podozriví, ale motívom mohla byť podnikateľská rivalita či pomsta, alebo bol terčom jeden či dvaja z obetí,“ povedal krátko po útoku Abdul Rahim Jaafar – zástupca šéfa polície štátu Selangor.

Šéf celoštátnej polície Khalid Abu Bakar však dnes podľa agentúry AP uviedol, že následné vyšetrovanie ukázalo na Islamský štát. Spresnil, že dvaja robotníci, ktorí údajne vykonali granátový útok, boli zadržaní. Pokyn na útok na „neislamský“ bar vraj dostali od nemenovaného Malajzijčana, ktorý bojuje v Sýrii v radoch IS.

Medzi zadržanými sú aj dvaja policajti. Jeden z nich údajne plánoval lúpeže, aby pomohol financovať bunku IS, ďalší chránil vysokopostaveného militanta pred odhalením. Bakar dodal, že skupina dostala taktiež pokyn zaútočiť na vládnych predstaviteľov vrátane malajzijského premiéra Najiba Razaka, ako aj na vysokopostavených policajtov a

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát