Mladičova obhajoba neuspela, proces v Haagu bude pokračovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
RATKO MLADIC
RATKO MLADIC Foto: SITA/AP

Sarajevo/Haag 4. júla (WebNoviny.sk) – Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zamietol žiadosť obhajoby bosnianskosrbského exgenerála Ratka Mladiča o pozastavenie procesu.

Znamená to, že niekdajší veliteľ bosnianskosrbských síl počas vojnového konfliktu na Balkáne v 90. rokoch bude aj naďalej čeliť v sídle tribunálu v Haagu okrem iného obžalobe z vojnových zločinov a genocídy. S odvolaním sa na bosnianske médiá o tom informovala v pondelok tlačová agentúra APA.

Obhajoba zdôvodnila svoj podnet možnou zaujatosťou právnikov tribunálu, ktorí sa podieľali aj na procese s niekdajším bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom. Podľa Mladičových advokátov by tieto osoby mali byť z procesu s Mladičom vylúčené.

Príslušný senát ICTY však konštatoval, že právnici boli sudcom nápomocní v právnej príprave, avšak ich pomoc nikdy neovplyvnila nezávislosť sudcov. Výhrady nemôžu jestvovať ani proti nasadeniu sudcov v rôznych procesoch, ktoré sa týkajú rovnakých alebo podobných zločinov, uviedol senát v zdôvodnení odmietavého postoja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ratko Mladič
Firmy a inštitúcie ICTY International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia