Pri mešite v saudskoarabskej Medine sa odpálil atentátnik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Samovražedný útok v Medine
Atentátnik sa údajne odpálil na parkovisku - medzi budovou mestského súdu a mešitou Masdžid an-Nabaví. Medina, 4. júl 2016. Foto: SITA/AP

Dubaj 4. júla (WebNoviny.sk) – Samovražedný atentát v blízkosti mešity v saudskoarabskej Medine si vyžiadal životy štyroch príslušníkov bezpečnostných zložiek. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vnútra, podľa ktorého ďalších piati policajti boli zranení.

Televízia al-Arabíja uviedla, že atentátnik sa odpálil na parkovisku – medzi budovou mestského súdu a mešitou Masdžid an-Nabaví. Takzvaná Prorokova mešita je jednou z najväčších na svete a po Mekke je druhým najposvätnejším miestom islamu, uviedla agentúra Reuters.

Krátko predtým hlásili dva výbuchy v meste Katíf na východe Saudskej Arábie, v ktorom žije šiitska menšina. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na svedka, sa odpálil samovražedný útočník a zároveň pri ňom explodovalo auto naložené výbušninami. K útokom došlo v blízkosti šiitskej mešity.

Neďaleko amerického konzulátu v saudskoarabskom meste Džidda sa v pondelok ráno miestneho času vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik. Pri incidente utrpeli zranenia najmenej dvaja policajti. K útokom došlo v záverečných dňoch moslimského pôstneho mesiaca ramadán, uviedla agentúra AP.

Pondelkové útoky v Saudskej Arábii odsúdila Liga arabských štátov i libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vo vyhlásení Hizballáhu sa uvádza, že útok v Medine je len ďalším dôkazom „o tom, ako títo teroristi znevažujú všetko, čo je posvätné pre moslimov a čo aj oni sľúbili rešpektovať.“

Útoky z posledných dní, ktoré sa odohrali v Turecku, Iraku, Bangladéši a Libanone, podľa Hizballáhu potvrdzujú, „že táto nebezpečná epidémia potrebuje vážnu a diferencovanú liečbu“. Hizballáh vyzval svet zjednotiť sa proti terorizmu a nevyužívať ho v politickom boji, lebo to má „negatívne dôsledky pre všetkých bez výnimky.“

Hizballáh je oponentom saudskoarabskej, prevažne sunnitskej, monarchie a v občianskej vojne v Sýrii bojuje po boku vládnych síl proti povstalcom, ktorých Saudská Arábia podporuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať