Sýrski povstalci unášali, mučili a zabíjali, tvrdí Amnesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

Bejrút 5. júla (WebNoviny.sk) – Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tvrdí, že sýrske povstalecké skupiny, podporované údajne Spojenými štátmi, Saudskou Arábiou, Katarom a Tureckom, sú zodpovedné za únosy, mučenie a zabíjanie na severe a severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA.

AI zdokladovala 24 prípadov únosov, ktoré spáchali ozbrojené skupiny v provinciách Aleppo a Idlib v rokoch 2012-16. Obeťami únosov boli nenásilní aktivisti a deti, ako aj príslušníci menšín, ktorí sa stali terčom prenasledovania výlučne kvôli svojej viere.

AI citovala výpovede sýrskych aktivistov, ktorí uviedli, že príslušníci hnutia Núr ad-Dín Zangí a Front an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida, používali rovnaké metódy mučenia ako tie, ktoré praktizuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Okrem spomínaných dvoch subjektov je zo zneužívania ľudských práv obvinený aj Levantský front, 16. divízia, ako aj islamistická skupina Ahrár aš-Šám. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny hnutie Núr ad-Dín Zangí, Levantský front a 16. divízia sú alebo boli prijímateľmi podpory zo strany USA.

Podľa vyhlásenia AI obeťami únosov boli príslušníci kurdskej menšiny, ako aj kresťanskí kňazi. AI tiež tvrdí, že šariátske súdy vytvorené povstalcami v nimi dobytých oblastiach nariaďovali hromadné zabíjanie. Jeho obeťami boli civilisti. AI dodala, že o život takto prišiel napríklad aj 17-ročný mladík, ktorého obvinili z homosexuality, či žena obvinená z nevery, ako aj príslušníci sýrskych vládnych jednotiek a milícií.

Philip Luther, riaditeľ AI pre Blízky východ a severnú Afriku, vysvetlil, že kým časť civilistov v oblastiach kontrolovaných ozbrojenou opozíciou spočiatku vítala únik od brutality sýrskych vládnych síl, jej nádeje, že tieto ozbrojené skupiny budú rešpektovať základné práva, pominuli po tom, ako povstalci začali brať spravodlivosť do svojich rúk a páchať vážne zločiny.

Luther preto žiada krajiny, ktoré sa zapájajú do rokovaní o osude Sýrie, aby vyvinuli tlak na tieto ozbrojené skupiny v záujme skoncovania s takýmto porušovaním práv a podriadenia sa zákonom o vedení vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International