FBI neodporúča obviniť Clintonovú v prípade EmailGate

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová
Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová hovorí k svojim podporovateľom po víťazstve v Južnej Karolíne. Columbia, 27. február 2016. Foto: SITA/AP

Washington 5. júla (WebNoviny.sk) – Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) neodporučil vzniesť obvinenia z trestného činu voči demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej v kauze používania súkromného emailu na odosielanie služobnej pošty v čase, keď pôsobila ako šéfka diplomacie USA. Oznámil to v utorok riaditeľ FBI James Comey, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa Comeyho neexistujú dôkazy o tom, že by Clintonová alebo jej spolupracovníci úmyselne porušovali pravidlá upravujúce zaobchádzanie s utajovanými informáciami. Ich konanie však možno považovať za „mimoriadne ľahkomyseľné,“ zhrnul Comey závery vyšetrovania FBI, v rámci ktorého Clintonová 2. júla absolvovala výsluch, ktorý trval tri a pol hodiny.

Hovorca Clintonovej kampane Nick Merrill vtedy uviedol, že Clintonová poskytla svoju výpoveď dobrovoľne a „bola rada, že má možnosť pomôcť ministerstvu spravodlivosti v jeho snahe doviesť vyšetrovanie tohto prípadu do konca“.

Obvinenie je v rukách prokurátorov

Konečné rozhodnutie o tom, či Clintonovú obvinia, je v kompetencii prokurátorov z ministerstva spravodlivosti USA. Comey však vyjadril presvedčenie, že žiaden racionálne uvažujúci prokurátor by na základe zhromaždených dôkazov obvinenia nevzniesol.

Clintonovej prezidentská kampaň Comeyho oznámenie privítala a vyjadrila nádej, že je tým celá záležitosť definitívne vyriešená. Republikánsky prezidentský uchádzač Donald Trump naopak závery vyšetrovania FBI skritizoval ako nesprávne a pomýlené.

Porušila vládne pravidlá

Aféra s používaním Clintonovej súkromného e-mailového konta na služobné účely, známa aj ako EmailGate, vypukla koncom roku 2014. Ukázalo sa, že v časoch, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala na pracovnú komunikáciu súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na zabezpečenom vládnom servere.

Inšpekčná komisia rezortu americkej diplomacie v máji zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že Clintonová tým porušila vládne pravidlá.

Podľa utorkovej správy CNN, odvolávajúcej sa na informované zdroje, „s najväčšou pravdepodobnosťou nie je žiadny dôvod pre obvinenie Clintonovej“. CNN uviedla, že vypočúvanie Clintonovej „znamená, že vyšetrovanie sa blíži ku koncu.“ O tom, že Clinonovej nehrozí v kauze EmailGate obvinenie, oznámia podľa CNN do dvoch týždňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováJames Comey