Obama osobne podporil Clintonovú, vyzdvihol jej charakter

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová, Barack Obama
Americký prezident Barack Obama podporil Hillary Clintonovú osobnou účasťou na jej predvolebnej akcii. Charlotte, 5. júl 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama v utorok vyjadril rezolútnu podporu prezidentskej kandidátke Demokratickej strany Hillary Clintonovej, keď sa osobne zapojil jej predvolebnej kampane. „Som dnes tu, pretože verím v Hillary Clintonovú a chcem, aby ste jej pomohli k zvoleniu za budúcu prezidentku Spojených štátov amerických,“ vyhlásil na jej predvolebnom zhromaždení v meste Charlotte v Severnej Karolíne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Riaditeľ FBI odsúdil Clintonovej mimoriadnu nedbanlivosť

Obama vyzdvihol charakter Clintonovej a spomenul ich dlhú spoločnú politickú minulosť, vrátane ťažkého zápasu medzi nimi v demokratických primárkach pred prezidentskými voľbami v roku 2008 a svoje rozhodnutie požiadať ju, aby bola jeho ministerkou zahraničných vecí.

Clintonová pricestovala na míting do Severnej Karolíny v prezidentskom špeciále spoločne s Obamom tesne po tom, ako Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) neodporučil vzniesť voči nej obvinenia z trestného činu vo veci používania súkromného emailu na odosielanie služobnej pošty v čase, keď pôsobila ako šéfka diplomacie USA.

Riaditeľ FBI James Comey však odsúdil jej „mimoriadnu nedbanlivosť“, s akou ako ministerka narábala s utajovanými informáciami.

Podľa Donalda Trumpu však posielanie utajených materiálov svojím súkromným e-mailom, ktorého sa dopúšťala Clintonová, „ohrozilo celú krajinu“. Vyhlásil to na republikánskom mítingu v Severnej Karolíne. Podľa jeho slov, ktoré cituje spravodajská stanica BBC, je odporučenie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) nezačať voči Clintonovej trestné stíhanie dosiaľ najväčším dokladom toho, že „celý systém je zmanipulovaný“.

Trump na zhromaždení v severokarolínskej metropole Raleigh ďalej vyhlásil, že s takýmto tvrdením nesúhlasí a systém je nastavený tak, aby Clintonovcov chránil. Republikánsky kandidát sa totiž domnieva, že tým došlo k „ohrozeniu celej krajiny“, keďže Clintonovej e-mail bol pravdepodobne napadnutý hakermi.

„Jej súdnosť je strašná. Bude z nej veľmi slabá prezidentka, priatelia,“ vyhlásil Trump. Newyorský podnikateľ tiež povedal, že generálna prokurátorka bola podplatená a dostala prísľub, že bude môcť zotrvať vo svojej funkcii, ak sa postará o to, aby Clintonová unikla trestnému stíhaniu v tejto veci.

Obama kritizoval Trumpu

Na Obamovu podporu čakala Clintonová niekoľko mesiacov počas dlhého boja so senátorom Berniem Sandersom v demokratických primárkach a dúfa, že sa jej podarí využiť jeho popularitu, osobitne medzi vernými prívržencami Demokratickej strany, ktorých potrebuje dostať do volebných stredísk v novembrových všeobecných voľbách.

Hillary Clintonovú vyhlásil Obama na mítingu za stálu a dôveryhodnú s tým, že mal možnosť sledovať jej úsudok zblízka pri práci, keď prijímala rozhodnutia.

Skritizoval republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa bez toho, aby spomenul jeho meno. Obvinil ho, že nemá vlastnosti, ktoré potrebuje prezident. „Každý môže posielať správy na Twitteri, ale nik naozaj nevie, čo na to treba, kým si skutočne nesadne za (prezidentský) stôl,“ povedal Obama.

Ľudia, ktorí hlasujú pre republikánov, by podľa jeho slov nemali tvrdiť, že to robia kvôli ekonomike. Uviedol, že nechápe, ako môžu ľudia hlasovať pre niekoho, kto je proti odborom, platenej nemocenskej a ďalším opatreniam, ktoré pomáhajú pracujúcim rodičom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary ClintonováJames Comey