Fico: Ak neuspejeme, vyvoláme tlaky na ďalšie referendá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na mimoriadnom zasadnutí Rady EU. Brusel, Belgicko, 8. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

Štrasburg 6. júla (WebNoviny.sk) – Referendum je suverénne právo každého štátu a tak nie je možné odhovárať kohokoľvek v inom členskom štáte od realizácie priamej demokracie, pokiaľ je v súlade s platnými predpismi, ktoré v danej krajine existujú. Povedal to v stredu slovenský premiér Robert Fico na tlačovej konferencii s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v Štrasburgu na margo nadchádzajúceho maďarského referenda, ktoré bude 2. októbra.

„Ja sa bojím niečoho iného. Bojím sa toho, že ak nebudeme v nasledujúcich piatich až šiestich mesiacoch úspešní z pohľadu odpovedí na základné otázky fungovania EÚ, že týmto vyvoláme tlaky na rôzne referendá v mnohých krajinách,“ povedal Fico s tým, že odmieta vstupovať do vnútorných záležitostí iných členských krajín.

Taktiež ocenil súčasné vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, ktoré podľa jeho slov nikdy neboli lepšie. Domnieva sa, že vďaka spoločným projektom má na tom zásluhu i EÚ.

Dotkol sa aj otázky európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorej vytvorenie schválili dnes poslanci Európskeho parlamentu. Fico sa podľa svojich slov k tejto téme hlási s plnou energiou, pretože aj s ostanými štátmi V4 vytváralo Slovensko tlak na urýchlené prijatie tejto iniciatívy.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa podľa svojich slov už veľa rokov zaoberá otázkou budúcnosti EÚ. „Teraz musíme rokovať konkrétne s Veľkou Britániou o tom, ako sa procesy ohľadom vystúpenia Británie z EÚ uskutočnia,“ povedal Schulz.

Pripomenul článok 50 Lisabonskej zmluvy, na základe ktorého krajina môže vystúpiť z EÚ po tom, čo podá žiadosť. Následne v priebehu dvoch rokov sa rozhodne, ako procedúra odchodu prebehne. Otázkou však je, kedy krajina uplatní tento článok. „Momentálne čakáme čo sa udeje,“ dodal Schulz. Upozornil však na to, že pokiaľ článok 50 nebude použitý, krajina je aj naďalej právoplatným členom EÚ s plnými právami a povinnosťami.

Na záver svojej pracovnej návštevy v Štrasburgu slovenský premiér v priestoroch Európskeho parlamentu slávnostne otvoril pri príležitosti slovenského predsedníctva výstavu umeleckého fotografa Ladislava Struhára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin SchulzRobert Fico