Bush komentoval správu o britskej účasti na vojne v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bush
George Bush junior sa predvedie ako maliar. Foto: SITA/AP

Dallas 6. júla (WebNoviny.sk) – Bývalý americký prezident George W. Bush v stredu uviedol, že svetu sa ľahšie dýcha bez bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, hoci uznal, že „pred vojnou v Iraku došlo k zlyhaniam tajných služieb a iným chybám“. Informovala o tom agentúra AP.

Bush svoje vyjadrenie na margo vojny v Iraku poskytol po dnešnom zverejnení záverečnej správy z vyšetrovania britskej účasti na Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu v Iraku v rokoch 2003-2011.

Autori správy, ktorá vznikla na základe sedem rokov trvajúceho vyšetrovania pod vedením Johna Chilcota, vyčítajú vláde bývalého britského premiéra Tonyho Blaira okrem iného aj to, že sa rozhodla pre účasť na invázii do Iraku predtým, ako boli vyčerpané mierové možnosti jeho odzbrojenia.

Podľa správy sa Británia pri vstupe do vojny v Iraku v roku 2003 spoliehala na chybné spravodajské informácie, pričom plánovanie vojenského zásahu bolo „úplne neprimerané“, pred jeho začiatkom neboli využité všetky možnosti mierového riešenia a Irak nepredstavoval pre Spojené kráľovstvo bezprostrednú bezpečnostnú hrozbu.

Správa obsahuje aj Blairove listy adresované Bushovi, v ktorých britský premiér pred marcovou inváziou do Iraku ubezpečuje amerického prezidenta o svojej podpore. Bushov hovorca Freddy Ford uviedol, že prezident „nikdy nemal silnejšieho spojenca“, ako bola Británia pod Blairovým vedením a jej vojakom je stále vďačný za obete, ktoré priniesli v Iraku a inde vo svete.

Svoje dnešné 70. narodeniny oslávil Bush jazdou na bicykli na svojom ranči v Texase v spoločnosti vojnových veteránov, ktorí v bojoch utrpeli zranenia.

Vo vojne v Iraku zahynulo takmer 4500 príslušníkov amerických ozbrojených síl a 179 britských vojakov. Konflikt si tiež vyžiadal životy najmenej 100.000 Iračanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe George W. Bush