Policajt zastrelil v aute černocha, žena to natočila mobilom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americká polícia
Foto: SITA/AP

MINNEAPOLIS 7. júla (WebNoviny.sk) – Belošský policajt viackrát postrelil a smrteľne zranil v stredu večer černocha sediaceho za volantom svojho auta. Policajná hliadka muža zastavila, pretože si na jeho vozidle všimla rozbité zadné svetlo. Incident sa stal v mestečku Falcon Heights v americkom štáte Minnesota neďaleko Minneapolisu, informovala o ňom na svojej webovej stránke spravodajská stanica CNN.

Situáciu, ktorá v aute bezprostredne po streľbe zavládla, natáčala na mobilný telefón a v reálnom čase prenášala na Facebook mužova partnerka, ktorá sedela na sedadle spolujazdca. Okrem nej sa v aute nachádzala aj jej štvorročná dcéra. Ani jedna zo spolucestujúcich neutrpela pri streľbe zranenia.

Video: Policajt zastrelil v aute černocha

Policajta suspendovali

Usmrteného černocha identifikovala jeho matka ako Philanda Castileho. Žena, ktorá video nasnímala a následne zverejnila na Facebooku je podľa Castileho rodiny Diamond Reynoldsová. „Zostaň so mnou,“ hovorí vo videu Reynoldsová a vysvetľuje, prečo ich polícia zastavila. Muž v bielom tričku na sedadle vedľa nej silno krváca, pričom za oknom ešte stále stojí policajt s namierenou zbraňou.

Castile podľa Reynoldsovej policajtov informoval o tom, že má pri sebe zbraň a tiež povolenie na jej držbu. Policajt naňho však podľa jej slov štyrikrát vystrelil, keď si z vrecka vyťahoval peňaženku a chcel mu predložiť príslušné doklady.

Minnesotská polícia vo štvrtok uviedla, že Castile zraneniam podľahol po prevoze do nemocnice. Dodala, že vo veci už spustila vyšetrovanie, pričom policajt, ktorý na černocha strieľal bol dočasne suspendovaný.

Ľudia v USA začali s demonštráciami

Castile (32) pracoval ako vedúci v školskej jedálni v meste Saint Paul. V súvislosti s jeho usmrtením vo štvrtok pred sídlom guvernéra štátu Minnesota Marka Daytona protestovalo približne 200 ľudí, uviedla spravodajská stanica BBC. Podobné demonštrácie prebiehali tiež pred obchodom so zmiešaným tovarom v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana, kde sa stovky ľudí už po druhý deň zhromaždili na protest proti zabitiu 37-ročného Afroameričana Altona Sterlinga, ktorého v utorok zastrelil policajt.

K tomuto incidentu došlo po tom, ako anonymný volajúci zalarmoval policajnú hliadku, tvrdiac, že ho ohrozuje muž ozbrojený strelnou zbraňou. Medzi dvojicou policajtov a podozrivým následne prebehla potýčka, počas ktorej Sterling utrpel strelné zranenia, na následky ktorých zomrel.

Zabitie Philanda Castileho a Altona Sterlinga sú ďalšími zo série podobných incidentov v USA, kde pri kontroverzných zásahoch polície prišli o život viacerí Afroameričania. Niektoré prípady z ostatných rokov, ku ktorým došlo napríklad vo Fergusone či v Baltimore, vyvolali rozsiahle protesty a otázniky nad primeranosťou policajných zásahov voči černošským podozrivým.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať