Na proteste v Dallase sa strieľalo, zomreli piati policajti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dallas
Streľba v Dallase vypukla okolo 20.45 h miestneho času, keď sa ľudia zišli na proteste proti dvom najnovším prípadom smrteľne postrelených Afroameričanov. Dallas, 7. júl 2016. Foto: The Dallas Morning News via AP

DALLAS 8. júla (WebNoviny.sk) – Päť policajtov bolo noci zo štvrtka na piatok v Dallase zabitých a šesť postrelených ostreľovačmi počas protestnej akcie proti zastreleniu dvoch černochov policajtmi, informovali americké orgány. Útok v Dallase bol tak najsmrtonosnejším dňom pre príslušníkov amerických justičných orgánov od teroristických útokov z 11. septembra 2001, informovala BBC.

Médiá oznámili, že policajti vzali do väzby troch podozrivých. Streľba vypukla vo štvrtok okolo 20.45 h miestneho času (piatok 03.45 SELČ), keď mestom pochodovali demonštranti protestujúci proti zastreleniu dvoch černochov, Philanda Castila v Minnesote a Altona Sterlinga v Louisiane. Prezident USA Barack Obama, ktorý je vo Varšave, tento „ničomný, zámerný a odsúdeniahodný útok“ odsúdil. Povedal, že za obeťami smúti celý Dallas a „súdržné spoločenstvo amerických policajtov cíti túto stratu až vo svojom najhlbšom vnútri“.

Dallaský policajný komisár David Brown informoval, že podozriví spolupracovali a na policajtov zaútočili v závere protestného zhromaždenia z pušiek. Dvaja ostreľovači strieľali z vyvýšených miest a niektorých policajtov strelili od chrbta. Podľa mienky polície „plánovali zraniť a zabiť čo možno najviac príslušníkov“.

Hlavného podozrivého zlikvidoval robot s výbušninou

Hlavného podozrivého zo streľby na policajtov v Dallase, ktorý sa niekoľko hodín ukrýval v garáži, napokon zlikvidovali za pomoci výbušniny prinesenej robotom. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Polícia pristúpila k likvidácii ozbrojeného muža zabarikádovaného v garáži po prestrelke a neúspešných pokusoch o vyjednávanie.

Nevideli sme inú možnosť, než použiť nášho robota… a odpáliť výbušné zariadenie tam, kde sa nachádzal podozrivý. Iné alternatívy by vystavili policajtov vážnemu nebezpečenstvu,“ povedal veliteľ dallaskej polície David Brown. Viaceré médiá predtým uviedli, že muža zastrelili policajti, resp. že sa zastrelil sám. David Brown však zdôraznil, že „podozrivý zomrel v dôsledku odpálenia bomby„, ktorú na miesto dopravil policajný robot.

Muž bol identifikovaný ako 25-ročný Micah Johnson. Podľa americkej armády Johnson v minulosti slúžil ako vojak v Afganistane, informovala agentúra AP.

Podľa amerických médií pochádzal Johnson z mesta Mesquite, ktoré leží na východe aglomerácie texaského Dallasu. Policajti už vykonali prehliadku v jeho bydlisku a zaistili dôkazový materiál. Stanica CNN uviedla, že Johnson nemal doposiaľ žiadny záznam v trestnom registri a nie je známe, že by udržiaval kontakty s extrémistami. Televízia zverejnila aj údajnú fotku podozrivého, na ktorej vidno mladého bradatého černocha oblečeného v odeve v africkom štýle.

Podľa stanice ABC News Johnson bol vyučeným tesárom a murárom a až do minulého roku bol príslušníkom záložných jednotiek armády USA. Muž podozrivý zo streľby počas vyjednávania vyhlásil, že ho rozhnevali nedávne prípady zastrelenia černochov americkými policajtmi. Podľa vlastných slov chcel zabiť belochov, predovšetkým bielych policajtov. Zdôraznil tiež, že konal na vlastnú päsť a nebol v spojení so žiadnou skupinou.

Od začiatku roka v práci zomrelo 53 amerických policajtov

Ostreľovači celkove zasiahli 11 policajtov. A do nohy postrelili ženu, ktorá sa pokúšala chrániť svoje deti. Prezident Obama vyhlásil, že „ktokoľvek, kto sa podieľal na týchto nezmyselných vraždách, sa bude plne zodpovedať“. Útok v Dallase označil za bolestnú pripomienku obetí, ktoré prinášajú policajti.

Možnosť vlastniť „silné zbrane“ zvyšuje podľa prezidenta pravdepodobnosť útokov s vysokým počtom obetí, pokračoval naznačujúc, že bude potrebné ďalej debatovať o kontrole zbraní v USA.

„Vieme tiež, že keď sú ľudia vyzbrojení silnými zbraňami, žiaľ, sú útoky ako tieto smrteľnejšie a tragickejšie. V nadchádzajúcich dňoch sa budeme musieť tejto skutočnosti postaviť,“ dodal z Varšavy, kam pricestoval na summit NATO.

Pri výkone pracovných povinností zomrelo od začiatku roka 53 amerických policajtov, 21 z nich strelnou zbraňou. Tento počet nezahŕňa obete z Dallasu, citovala BBC webovú stránku Officer Down Memorial.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama