Berlín zažil agresívny protest, zranili 123 policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlín zažil agresívny protest, zranili 123 policajtov
Na viacerých miestach demonštranti podpálili autá a bagre. Berlín, 10 júl 2016. Foto: SITA/AP

Berlín 10. júla (WebNoviny.sk) – Stodvadsaťtri policajtov bolo zranených v noci na nedeľu pri násilných protestoch proti vyprataniu časti nezákonne obsadeného domu vo štvrti Friedrichshain nemeckého hlavného mesta Berlín. Ďalších 86 demonštrantov bolo počas nepokojov zadržaných, informovala agentúra DPA s tým, že voči trom osobám sa vedie vyšetrovanie za výtržníctvo.

V Berlíne išlo o najagresívnejšiu demonštráciu za uplynulých päť rokov. Podľa polície sa na nej v sobotu večer zúčastnilo okolo 3500 ľudí. Tí na približne 1800 zasahujúcich policajtov hádzali fľaše, kamene a petardy, do niektorých kopali a bili ich. Na viacerých miestach demonštranti podpálili autá a bagre.

Demonštrácia na Rigaer Straße bola ďalším z prejavov nesúhlasu so zásahmi polície voči domom obsadeným príslušníkmi ľavicovej autonómnej scény vo Friedrichshaine. Už niekoľko týždňov dochádza v tejto časti Berlína takmer každú noc k podpaľovaniu áut, ktoré je pripisované extrémistom.

Sociálnodemokratický primátor Berlína Michael Müller a niektoré politické strany vyzvali berlínskeho senátora pre záležitosti vnútra a športu Franka Henkela, aby viedol rozhovory s násilníckou časťou ľavicovej scény. Ten to však odmieta. Henkela podporil aj generálny tajomník Kresťanskosociálnej únie (CSU) Andreas Scheuer, podľa ktorého by prizvanie „podpaľačov“ k dialógu bolo kapituláciou politiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať