Je známe meno útočníka z Nice, jeho besnenie zachytilo video

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nice
Vyšetrovatelia na mieste útoku v Nice, kde vodič nákladného auta vrazil do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. Foto: SITA/AP

NICE 15. júla (WebNoviny.sk) – Vodič nákladného auta, ktorý vo štvrtok večer vrazil do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, bol na základe dokladov nájdených vo vozidle formálne identifikovaný ako 31-ročný občan Francúzska tuniského pôvodu. Informovali o tom v piatok francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Noviny Nice Matin ho identifikovali ako Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Francúzske médiá tiež s odvolaním sa na policajné zdroje uviedli, že útočník bol obyvateľom Nice. V trestnom registri mal len záznamy za „bežné trestné činy“, ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený.

Lahouaiej Bouhlel však nebol na zozname osôb sledovaných tajnými službami pre podozrenie z terorizmu alebo radikalizácie. Jeho totožnosť však definitívne potvrdia až testy DNA, ktorých výsledky zatiaľ nie sú k dispozícií.

Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení „neveriacich“, bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako mimoriadne veriaci človek.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Médiá ďalej informovali, že chladiarenské auto, použité pri útoku v Nice, bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var.

Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok vrátane bydliska zastreleného vodiča. Vo vozidle sa podľa rozhlasovej stanice Europe 1 našla nabitá zbraň, ktorú páchateľ použil pri prestrelke s políciou, ako aj atrapy zbraní a nefunkčný granát.

Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok – vrátane bydliska zastreleného vodiča v severnej časti Nice. Súčasne predviedla na výsluch viacero jeho príbuzných. Jedným z cieľov vyšetrovania je aj nájdenie prípadných páchateľových komplicov.

Počas sviatku Dňa Bastily vrazil útočník s nákladným autom do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. Besnenie útočníka na nákladnom aute zachytilo aj video. Od miesta, kde zrazil prvú ženu, potom prešiel ešte takmer dva kilometre. Na promenáde Promenade des Anglais boli v čase útoku tisícky ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia