Teroristický útok v Nice pripomína atentát osamelého vlka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Teroristický útok v Nice
Vo francúzskom meste Nice zahynuli desiatky ľudí po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. júla (WebNoviny.sk) – V súvislosti s teroristickým útokom v Nice, pri ktorom zomrelo 84 ľudí, zatiaľ nemožno zo zistených faktov a uverejnených informácií robiť zásadné závery. Bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula však pripomenul nedávno publikované vyjadrenie riaditeľa Národného spravodajstva USA Jamesa R. Clappera, že „spravodajská činnosť je zbieranie a analýza informácií, nie jasnovidectvo. Nemožno predvídať každý útok skôr, ako k nemu dôjde“.

Podľa názoru predsedu ABSD Igora Cibulu teroristický útok francúzskeho občana arabského pôvodu pripomína samovražedné atentáty tzv. osamelých vlkov, teda osôb bez priameho napojenia na štruktúry teroristických organizácií, ako sú napríklad Islamský štát, al-Káida alebo iné skupiny takéhoto charakteru.

„Policajné a spravodajské orgány primárne však preveria telekomunikačné kontakty páchateľa a na základe toho jeho väzby na všetky osoby, s ktorým komunikoval. Keďže teroristický útok v Nice nesie znaky dôkladne premysleného činu, vyšetrovanie nevylúči ani verziu, že atentátnik mal spolupáchateľov. Bude sa analyzovať nielen jeho komunikácia, ale aj aktivity na sociálnych sieťach,“ uviedol Cibula.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Dodal však, že v podmienkach anonymity internetu vzniká reálne riziko kontaktov s extrémistickými islamistami v zahraničí, ktoré sa prejaví názorovou radikalizáciou, ale môže vyústiť aj do nabádania k teroristickým činom. Teroristický zločin v Nice môže mať tiež súvislosti s tým, že Islamský štát je v poslednom období v defenzíve, myslí si Cibula.

„Útok na civilné osoby v známom francúzskom letovisku v deň štátneho sviatku mohol byť signálom, že islamisti nie sú porazení. Dokážu terorizovať európsku verejnosť a tým presviedčať svojich potenciálnych stúpencov, aby sa k ním pripojili, pretože ich vojna proti Európe sa ešte neskončila,“ dodal predseda ABSD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať