Video: Tanky, streľba a mŕtvi. Turecko zažilo pokus o puč

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

ANKARA 16. júla (WebNoviny.sk) – Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo v noci na sobotu 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami. Premiér dodal, že ďalších vyše 1400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal.

Premiér označil noc za „temnú škvrnu na tureckej demokracii“ a vinu za vojenský prevrat pripísal „paralelnej teroristickej organizácii“. Tento výraz používajú turecké vládne úrady na označenie hnutia islamisticky orientovaného tureckého duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v Spojených štátoch, dodala informácie tlačová agentúra AP.

„Dostanú každý možný trest, aký si zaslúžia,“ povedal premiér a poznamenal, že páchatelia pokusu o štátny prevrat sú teraz v rukých justičného systému.

Bezpečnostné zložky masívne zatýkali

Podľa vyjadrenia tureckého premiéra zatkli bezpečnostné zložky v súvislosti s pokusom o prevrat až 2800 osôb. Agentúra DPA s odvolaním sa na správu stanice NTV uviedla, že odvolaní boli piati generáli a 29 plukovníkov. Ďalší generál, ktorý bol účastníkom vzbury, údajne počas noci zahynul.

Tureckí vládni predstavitelia vyhlasujú, že pokus armádnej frakcie prevziať moc v krajine sa podarilo zmariť. Prezident Recep Tayyip Erdogan však počas svojho ranného vystúpenia na Atatürkovom letisku v Istanbule priznal, že situácia v blízkosti prezidentského paláca v Ankare, kde údajne lietadlá zhadzovali bomby, je stále problematická.

Turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že „situácia je v prevažnej miere pod kontrolou“, a zvolal na sobotu mimoriadne zasadnutie parlamentu. V priebehu noci došlo najmä v hlavnom meste Ankara a Istanbule k početným nepokojom, výbuchom a útokom vzdušných síl.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Za akciou vidia hnutie exilového kazateľa

Erdogan sa v priebehu noci presunul z prímorského letoviska Marmaris, kde bol na dovolenke, do Istanbulu a vystúpil s prejavom k národu, vysielanom štátnou televíziou. Zdôraznil, že tí, ktorí sa zúčastnili na tomto pokuse o prevrat, „zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka“.

Erdoganova kancelária vydala vyhlásenie, podľa ktorého je najnovší pokus o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády v Turecku dielom skupiny v rámci armády, konajúcej mimo hierarchie velenia. Podľa prezidenta za celou akciou stojí hnutie vplyvného kazateľa Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile.

Prezident Turecka nariadil vzdušným silám, aby zostrelili všetky lietadlá, ktoré sú v rukách povstalcov. Zároveň vyzval národ, aby vyšiel do ulíc a podporil tak úsilie Ankary potlačiť prevrat. V oblasti metropoly vládna bojová stíhačka zostrelila vrtuľník používaný vzbúrencami.

Vládni predstavitelia uviedli, že pokus o štátny prevrat sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí tak zabránili vzbúreneckým silám uzurpovať si moc.

Došlo k rozsiahlemu poškodeniu budovy parlamentu

Počas noci došlo i k rozsiahlemu poškodeniu budovy parlamentu v metropole. Na Atatürkovom medzinárodnom letisku v Istanbule, ktoré dočasne obsadili povstalci, ráno obnovili prevádzku.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že lietadlá tureckých vzdušných síl v oblasti Ankary útočili na vrtuľníky, ktoré používali vzbúrenci. V uliciach metropoly a Istanbulu sa zdržiavali davy ľudí. Obyvateľstvo celej krajiny je situáciou veľmi zmätené.

Najmenej 17 policajtov zahynulo pri útoku vrtuľníka na ústredie špeciálnych policajných síl, ku ktorému došlo v noci na sobotu na predmestí tureckého hlavného mesta Ankara. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

Video: Vojenský vrtuľník strieľa na policajnú stanicu

https://www.youtube.com/watch?v=eaJs5A4BwZA

Minister vnútra označil vzbúrencov za gangy

Skupina vzbúreneckých vojakov obsadila i hlavné sídlo mediálnej spoločnosti Dogan Holding v Istanbule, ktorá vlastní spravodajskú stanicu CNN Türk, tlačovú agentúru Dogan či denník Hürriyet.

Turecký minister vnútra Efkan Ala vyhlásil, že na pokus o štátny prevrat reagovali veľmi účinné jednotky z generálneho štábu, tureckých ozbrojených síl aj polície. Ala vzbúrencov označil za „gangy ukrývajúce sa v určitých miestach“. Minister to telefonicky uviedol pre televíznu stanicu NTV, pričom vyzval tureckých obyvateľov, aby „nebojácne podporili bezpečnostné sily“.

Líder najväčšieho tureckého opozičného subjektu, stredoľavicovej Ľudovej republikánskej strany (CHP), Kemal Kalicdaroglu vystúpil v sobotu na sociálnych sieťach proti prebiehajúcemu pokusu o štátny prevrat v krajine s tým, že Turecko následkom vojenských prevratov v minulosti „trpelo už dosť“. Informuje o tom agentúra DPA.

Video: Tank v uliciach Istanbulu

Tanks on the streets of Istanbul. Video courtesy @Ayyinemikeder. https://t.co/XOhNhj1S48https://t.co/3Fsnrf3A6B— BBC News (World) (@BBCWorld) 15. júla 2016

Vodcom vzbúrencov je plukovník zbavený funkcie

Vodcom pokusu o štátny prevrat v Turecku je plukovník Muharrem Kose. Informovala o tom v sobotu agentúra AP, citujúc tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu, ktorá sa odvoláva na nemenované armádne zdroje.

Kose, ktorý stál na čele právneho poradného oddelenia armády, bol pred krátkym časom zbavený funkcie. Podľa agentúry Anadolu ďalšími dôstojníkmi zapletenými do pokusu o prevrat sú Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal. Vojenská skupina, ktorá v Turecku v noci na sobotu uskutočnila pokus o štátny prevrat, vyhlásila zákaz vychádzania a stanné právo. Informovala o tom stanica BBC.

Frakcia vo vnútri ozbrojených síl vo vyhlásení uviedla, že prevzala plnú kontrolu nad Tureckom, pričom vojaci obsadili strategické body v hlavnom meste Ankara aj v Istanbule. Turecký premiér Binali Yildirim predtým označil vzburu za „protizákonný čin“ vojenskej „skupiny“, pričom zdôraznil, že nejde o prevrat a vláda zostáva vo svojej pozícii.

Inkriminovaná vojenská frakcia vo vyhlásení sprostredkovanom v piatok večer štátnou televíziou oznámila, že súčasná vláda porušila demokratický a sekulárny právny poriadok v krajine a bude nastolená nová ústava, píše BBC. Zdroje z kruhov tureckej prezidentskej kancelárie pre agentúru Reuters uviedli, že toto stanovisko nebolo odobrené armádnym velením.

Video: Útok vzbúrencov poškodil budovu parlamentu

https://www.youtube.com/watch?v=UZaGhssyK5Q

Generála Akara vyslobodili

Náčelníka generálneho štábu tureckej armády Hulusiho Akara vyslobodili v sobotu zo zajatia vzbúrencov po tom, ako ho vrtuľníkom presunuli z armádneho ústredia v Ankare na leteckú základňu Akincilar na okraji hlavného mesta. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na správy tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu a televíznej stanice CNN Türk.

Po úspešnom zásahu na uvedenej základni by mali generála Akara dostať na bezpečné miesto, aby prevzal velenie v rámci operácie proti plánovačom vojenského prevratu. Turecký premiér Binali Yildirim predtým podľa CNN Türk poveril zastupovaním Akara iného vysokopostaveného generála Ümita Dündara. Prezident Recep Tayyip Erdogan sa vtedy vyjadril, že nemá žiadne informácie o Akarovi.

Erdogan v sobotu ubezpečil, že napriek udalostiam z uplynulej noci zostáva v Turecku pri moci jeho vláda. Podľa AP sa však v Ankare a Istanbule ozývali v ranných hodinách naďalej silné výbuchy a najmenej jedna bomba explodovala v komplexe parlamentu.

Situácia sa upokojila aj v centrále tajnej služby

Turecké bezpečnostné zložky zabili v noci na sobotu 16 vzbúrencov, ktorí chceli obsadiť ústredie vojenskej polície v Ankare. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.

Ďalších takmer 250 armádnych vzbúrencov pri tejto operácii zatkli. Ústredie vojenskej polície sa podľa citovaných zdrojov podarilo „zbaviť pučistov“ a situácia sa upokojila aj v centrále tajnej služby MIT, ktorej sa vzbúrenci takisto pokúsili zmocniť.

Šéf MIT Hakan Fidan, ktorý vydal príkaz „bojovať až do konca“, je v poriadku a nachádza sa na bezpečnom mieste, uviedli vládne zdroje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan