Trumpov výber Mika Pencea ulahodí základni republikánov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mike Pence
Guvernér amerického štátu Indiana Mike Pence (uprostred). Foto: SITA/AP

Washington 16. júla (WebNoviny.sk) – Guvernér Indiany Mike Pence je v mnohých smeroch pravý opak Donalda Trumpa: je to nenápadný, skúsený politik s hlbokými koreňmi v Republikánskej strane, upozornila vo svojom profile tlačová agentúra DPA.

Trumpovo piatkové oznámenie, že si vybral za budúceho viceprezidenta Pencea, pravdepodobne motivovala snaha vyhovieť Republikánskej strane, ktorá sa ešte stále vyrovnáva s tým, že jej čelný prezidentský kandidát je „arogantný politický outsider“.

Nádejný viceprezident podporoval Trumpovho súpera

Pence v straníckych primárkach v Indiane podporoval Trumpovho súpera Teda Cruza. Tento týždeň však na mítingu v Indiane chválil Trumpa za to, že chápe „obavy a nádeje Američanov ako žiaden iný americký vodca za jeho života od Ronalda Reagana“.

Mike Pence má 57 rokov a je republikánom tzv. stredného prúdu. Má sympatie tých konzervatívcov, ktorí sa nie vždy zhodujú v názoroch s Trumpom. Pence ostro odsúdil Trumpove výzvy zakázať moslimom vstup do USA a na rozdiel od Trumpa vyjadril podporu dohodám o voľnom obchode.

Ako guvernér podpísal zákon o náboženskej slobode, ktorý podľa jeho odporcov umožňoval diskrimináciu gejov. Po tejto kritike veľmi rýchlo podpísal zrevidovanú verziu zákona, čím nahneval časť konzervatívcov a neuspokojil ani obhajcov práv sexuálnych menšín, ktorí sa teraz vyslovili proti Penceovej nominácii. Ako guvernér sa Pence od roku 2013 zameriaval na znižovanie daní a prilákanie podnikateľov do Indiany.

Pence navrhol kontroverznú imigračnú reformu

V Kongrese pôsobil 12 rokov, zastával tam vedúcu funkciu predsedu konferencie republikánov v Snemovni reprezentantov a viedol tiež skupinu konzervatívnych poslancov. V zákonodarnom zbore podporoval vojnu v Iraku a navrhol kontroverznú imigračnú reformu.

Penceove postoje spolu s podporou dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP) a vládnej reformy zdravotnej starostlivosti ho stavajú do konfliktu s Trumpom. Upozornil na to aj hovorca Bieleho domu Josh Earnest, keď sa ho pýtali na výber Trumpovho spolukandidáta v blížiacich sa prezidentských voľbách.

„Myslíte Mika Pencea, ktorý podporuje TPP a Medicaid?“ opýtal sa, pričom narážal na uvedené projekty demokratického prezidenta Baracka Obamu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpMike Pence