Tureckí vojaci na vrtuľníku vraj neutekali, viezli ranených

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok na univerzitu v Pakistane
Foto: SITA/AP

Atény 17. júla (WebNoviny.sk) – Osem príslušníkov tureckej armády, ktorí pristáli v sobotu s vrtuľníkom Blackhawk na severovýchode Grécka pri hranici s Tureckom a požiadali o azyl, bolo obvinených z ilegálneho vstupu do krajiny.

Prípad majú na starosti justičné orgány v meste Alexandrupoli, kde Turci s vojenským vrtuľníkom pristáli, dodala dnes tlačová agentúra AP.

Pilota obvinili z ilegálneho letu do Grécka a ďalších sedem osôb obvinili ako spolupáchateľov. Osem príslušníkov tureckej armády sa má v pondelok postaviť pred sudcu a pravdepodobne požiadajú o jeden, dva dni odkladu na prípravu odpovede na obvinenia, uviedla právnička Ilia Marinakiová.

Uvedených osem Turkov požiadalo v Grécku o politický azyl. Grécka vláda oznámila, že ich žiadosť bude posudzovať tak, ako to nariaďuje medzinárodné právo – a bude brať do úvahy, že v Turecku po nich pátrajú úrady a sú tam obvinení z podrývania ústavného poriadku.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Podľa právničky Marinakiovej obvinení tvrdia, že najprv vôbec nevedeli o piatkovom pokuse o vojenský prevrat. Dostali príkaz prepraviť ranených vrtuľníkom. Čoskoro na to, ako sa o prevrate dozvedeli, strieľala do nich polícia. To ich vystrašilo a preleteli cez hranicu, kde vyslali núdzový signál. Gréci im umožnili pristáť v Alexandrupoli, teda na najbližšom letisku na území Grécka, vysvetlila právnička.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia