Po pokuse o puč zatkli Turci viacerých generálov i sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

Istanbul 16. júla (WebNoviny.sk) – Po potlačenom pokuse o prevrat v Turecku zadržali v krajine viacerých generálov tureckých pozemných síl, ako aj dvoch sudcov ústavného súdu, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu i ďalšie turecké médiá.

K zadržaným patria velitelia Druhej a Tretej armády tureckých pozemných síl, generáli Adem Huduti a Erdal Öztürk, ako aj generálmajor Avni Angun, ktorý slúžil s Hudutim v provincii Malatya na východe krajiny, kde sídli veliteľstvo druhej armády.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Pučisti chceli ovládnuť kľúčové lokality

Druhá armáda pozemných síl, ktorá je tzv. poľnou armádou, má na starosti okrem iného ochranu hraníc so Sýriou, Irakom a Iránom, pokým tretia armáda pôsobí vo východných a severných provinciách a podľa správ sa zúčastňuje na bojoch proti kurdským povstalcom, píše agentúra DPA.

Spolu s agentúrou AP medzitým citovala nemenovaného tureckého predstaviteľa, podľa ktorého k organizátorom prevratu patril bývalý veliteľ vzdušných síl Akin Öztürk.

Zdroj dodal, že bezprostredným cieľom strojcov prevratu bolo ovládnuť kľúčové lokality vrátane Bosporského mosta a námestia Taksim v Istanbule či prezidentského paláca, úradu premiéra, sídla tajnej služby a parlamentu v Ankare. Pučisti sa tiež snažili sabotovať satelitnú infraštruktúru a obsadiť telekomunikačné uzly, pričom si už údajne rozdelili viac ako 100 postov v plánovanej vojenskej junte.

Z funkcií odvolali 2745 sudcov

Turecké médiá vrátane televízie CNN Türk predtým priniesli správy o zadržaní dvoch členov tureckého ústavného súdu v Ankare pre obvinenia, že boli zapletení do pokusu o prevrat. Vo väzbe skončili aj desiati členovia najvyššieho správneho súdu krajiny.

Správy prišli po tom, ako agentúra Anadolu oznámila, že štátna rada dohliadajúca na súdy a prokuratúru odvolala na sobotňajšom mimoriadnom zasadnutí z funkcie 2745 sudcov po celom Turecku.

Zasadnutie rady zvolali s cieľom prerokovať disciplinárne opatrenia voči sudcom podozrivým zo spojenia s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Turecká vláda tvrdí, že pokus o prevrat vykonala skupina v rámci armády, verná Gülenovmu hnutiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať