Promenáda v Nice, kde došlo k útoku, je opäť otvorená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Promenáda v Nice, kde došlo k útoku, je opäť otvorená
Foto: SITA/AP

Nice 17. júla (WebNoviny.sk) – Turisti a miestni obyvatelia sa vrátili na znovuotvorenú promenádu vo francúzskom meste Nice, kde pri teroristickom útoku pred zhruba 48 hodinami vyhaslo pod kolesami nákladného auta 84 životov. Hospitalizovaných je tiež stále okolo 85 osôb a 18 z nich je v stave ohrozenia života – vrátane jedného dieťaťa. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Niektorí okoloidúci si promenádu fotili, kým iní v tichosti vzdali hold obetiam, ktorých krv je ešte stále viditeľná na dlažbe. Na mieste útoku sú rozmiestnené sviečky, ruže, plyšové hračky a smútočné oznamy. Ponuré ticho prerušili len nahnevané výkriky „hanba!“, ktoré sa spustili na adresu policajtov v civile po tom, čo sa snažili jazdiť pomedzi dav. Polícia čelila kritike aj za to, že nedokázala zabrániť krviprelievaniu.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Francúzske orgány zatkli v nedeľu ráno v súvislosti s útokom ďalšie dve osoby. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa parížskej prokuratúry. Zdroj uviedol, že priamo v Nice zatkli najnovšie dve osoby – muža a ženu. Podrobnosti ohľadne ich totožnosti však nezverejnil. Ďalších päť osôb, ktoré predtým zatkli v súvislosti s útokom v Nice, zostáva vo vyšetrovacej väzbe, informoval predstaviteľ prokuratúry.

Francúzski vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či vodič nákladného auta použitého pri útoku konal samostatne. Tridsaťjedenročného páchateľa Mohameda Lahouaieja Bouhlela, Tunisana žijúceho dlhodobo v Nice, usmrtila polícia. Teroristická organizácia Islamský štát vyhlásila, že Bouhlel patril medzi jej „vojakov“, ľudia blízki páchateľovi však tvrdia, že pred svojím činom neprejavoval známky radikalizácie, ale iba hnevu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať