Mladík napadol sekerou ľudí vo vlaku, kričal 'Alláhu akbar'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Záber z vlaku, v ktorom mladík útočil na cestujúcich. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

BERLÍN 19. júla (WebNoviny.sk) – Štyria členovia hongkonskej rodiny sú obeťami brutálneho útoku, ktorého sa v pondelok večer dopustil iba 17-ročný afganský imigrant na cestujúcich vo vlaku na trase medzi Treuchlingenom a Würzburgom v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Oznámila to dnes stanica BBC s využitím informácií hongkonského denníka South China Morning Post.

Útočníka polícia pri pokuse o útek z miesta činu zastrelila

Útočník sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, z toho dvoch ťažko. Medzi zranenými je 62-ročný muž, jeho 58-ročná manželka, ich 27-ročná dcéra a jej 31-ročný priateľ. Spolu s nimi cestoval aj 17-ročný syn, ktorý zranenia neutrpel. Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil.

Útočiaceho migranta polícia pri pokuse o útek z miesta činu zastrelila. Würzburská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že 14 ďalších pasažierov vlaku utrpelo šok a musela im byť poskytnutá odborná psychologická pomoc.

Tlačová agentúra Amak, ktorá je propagandistickým médiom Islamského štátu (IS), vyhlásila, že útočník bol „bojovníkom“ tejto teroristickej organizácie.

Künastová kritizovala zastrelenie páchateľa

Politička nemeckej strany Zelení Renate Künastová krátko po pondelňajšom útoku kritizovala políciu za to, že zastrelila unikajúceho páchateľa, ktorý bol stále agresívny. Vyvolala tak mnoho pobúrených reakcií, informovala dnes agentúra DPA.

„Prečo nemohol byť útočník postrelený tak, aby nebol schopný (ďalšieho) útočenia???? Pýtam sa!“ napísala na Twitteri Künastová, ktorá je predsedníčkou právneho výboru Bundestagu. Predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt na to reagoval slovami, že poslankyňa by nemala „rozdávať rozumy“.

Tragisch und wir hoffen für die Verletzten. Wieso konnte der Angreifer nicht angriffsunfähig geschossen werden???? Fragen! #Würzburg @SZ— Renate Künast (@RenateKuenast) 18. júla 2016

„Ak na policajtov niekto útočí týmto spôsobom, nebudú sa spoliehať na kung-fu. Nanešťastie sa to potom niekedy končí smrťou páchateľa, čo však nezmeníme,“ upozornil Wendt v rozhovore pre denník Saarbrücker Zeitung. Dodal, že postup policajtov v tomto prípade preverí prokuratúra. Interné vyšetrovanie už začala aj bavorská kriminálna polícia.

Okresná polícia na kritický príspevok poslankyne odpovedala priamo na Twitteri slovami, že „tvít so štyrmi otáznikmi v tejto chvíli nie je opodstatnený“.

Pri útoku kričal „Alláhu akbar“

Afganský tínedžer, ktorý požiadal o azyl po tom, ako prišiel do Nemecka ako maloletá osoba bez sprievodu dospelých, žil v utečeneckom stredisku v meste Ochsenfurt a neskôr sa ho ujala pestúnska rodina.

Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu – teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi – , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine „Alláhu akbar“, čo znamená „Boh je najväčší“.

Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna je však priskoro hodnotiť, či bol páchateľ členom tejto džhihádistickej sekty, alebo sa zradikalizoval sám. K incidentu došlo len niekoľko dní po masakre vo francúzskom meste Nice, kde islamský fanatik nákladným vozidlom smrteľne zrazil 84 osôb. K zločinu sa prihlásil tiež Islamský štát (Dáiš).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať