Prvýkrát zasadla nová britská vláda, nebude len o brexite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: archívne, SITA/AP

Londýn 19. júla (WebNoviny.sk) – Nová britská premiérka Theresa Mayová v utorok na prvom zasadnutí svojej vlády vyzvala všetkých ministrov, aby úzko spolupracovali v záujme zaistenia bezproblémového odchodu Británie z Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mayová, ktorá pred referendom nebola zástankyňou odchodu z únie, zverila významné posty v novej britskej vláde vrátane ministerstva zahraničia práve jeho stúpencom. Brexit však pred referendom aj napriek tomu podporovala len menej ako tretina členov súčasného kabinetu, pripomína Reuters.

Mayová v utorok podľa slov svojej hovorkyne ministrom odkázala, že úlohou každého člena vlády bude zaistiť, aby boli britskí občania oboznámení s výhodami odchodu z EÚ ako aj novými príležitosťami pre krajinu. „Brexit znamená brexit a my ho spravíme úspešným, a to tak, že pre Spojené kráľovstvo vytvoríme vo svete novú rolu,“ uviedla ďalej Mayová.

„Nebudeme však vládou, ktorú vymedzil len brexit, ale aj vládou vymedzenou sociálnymi reformami, ktoré vykonáme,“ dodala nová britská premiérka, ktorej úvodnú reč členovia kabinetu uznanlivo privítali tradičným búchaním po stole.

Mayová sa v utorok stretla aj s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ktorého prijala vo svojej rezidencii na Downing Street č. 10. Dvojica viedla podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie „zásadnú diskusiu ohľadne osobitého americko-britského vzťahu“ a dôležitosti „silného partnerstva“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Theresa Mayová