WikiLeaks zverejnila tisíce mailov tureckej vládnucej strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Počítač
Foto: ilustračné, Thinkstock

BERLÍN 20. júla (WebNoviny.sk) – Platforma WikiLeaks splnila svoj sľub z pondelka a zverejnila desaťtisíce e-mailov, ktoré si posielali predstavitelia tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

V utorok večer neskoro zverejnila na Twitteri link, odkazujúci na vyhľadávač na svojej webovej stránke (https://wikileaks.org/akp-emails), pomocou ktorého je možné v mailoch vyhľadávať podľa kľúčových slov alebo viet, informovala agentúra DPA. „WikiLeaks zverejňuje prvú časť mailov AKP,“ stálo na stránke.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

V databáze sa zatiaľ nachádza 762 abecedne zoradených schránok (od A po I) a 294 548 e-mailov. Boli odoslané z adries, ktoré vedú k domovskej stránke AKP (akparti.org.tr). Väčšina z nich sa podľa WikiLeaks netýka citlivých vnútorných záležitostí vlády, ale „vzťahov s okolitým svetom“, teda pravdepodobne otázok zahraničnej politiky. Najnovší mail bol poslaný 6. júla, najstarší pochádza z roku 2010. WikiLeaks sa maily podarilo získať týždeň pred pokusom o prevrat v Turecku.

Po avizovanom zverejnení mailov organizácia oznámila, že jej infraštruktúra je vystavená „pokračujúcim útokom“. Následne sa na Twitteri objavila veta: „Zdá sa, že celodennú kybernetickú vojnu sme vyhrali. Maily AKP budú zverejnené onedlho“. WikiLeaks, založená v roku 2006 austrálskym aktivistom Julianom Assangeom, je známa predovšetkým pre svoje zverejnenie tajných diplomatických depeší vlády USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie WikiLeaks