Británia nebude predsedať Rade EÚ, zastúpiť ju má Estónsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Británia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 20. júla (WebNoviny.sk) – Očakáva sa, že Estónsko v druhej polovici roka 2017 prevezme úlohy predsedníctva v Rade EÚ, ktoré mali podľa pôvodného plánu pripadnúť Británii. Agentúra DPA o tom v stredu informovala s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Na prevzatí polročného rotujúceho predsedníctva Estónskom sa podľa nich dohodli na stredajšom zasadnutí stáli zástupcovia členských krajín EÚ v Bruseli, uviedli zdroje z „kruhov EÚ“ pod podmienkou anonymity. Táto informácia nasleduje po tom, ako nová britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že Británia vzhľadom na rozhodnutie o vystúpení z EÚ nebude v uvedenom období predsedať jej Rade, ako bolo plánované.

Pôvodne malo byť Estónsko predsedníckou krajinou hneď po Británii, teda v období od januára do júna 2018. Členovia EÚ sa teraz podľa DPA dohodli, že o pol roka dopredu budú posunuté aj predsedníctva všetkých ďalších krajín, nasledujúcich na zozname po Estónsku, a to až do roku 2020, keď túto sériu v prvom polroku neplánovane zavŕši Chorvátsko.

V druhej polovici roka 2020 má predsedníctvo v súlade s doterajším plánom prevziať Nemecko. Pripravenosť zastúpiť Britániu v prípade odmietnutia predsedať Rade EÚ vyjadrilo ešte v utorok Maďarsko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Theresa Mayová