Erdogan robí čistky, zatvoriť chce viac ako 600 škôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

ANKARA 20. júla (WebNoviny.sk) – Turecko sa chystá zatvoriť dovedna 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl. S odvolaním sa na správy verejnoprávneho Tureckého rozhlasu a televízie (TRT) a štátnej agentúry Anadolu o tom v stredu informovali svetové agentúry.

O zatvorení týchto inštitúcií v stredu rozhodlo turecké ministerstvo školstva. Školy sú podľa informácií agentúry vyšetrované v súvislosti so „zločinmi proti ústavnému poriadku a jeho uplatňovaniu“. Nie je však zatiaľ zrejmé, či ich turecká vláda obviňuje aj z prepojenia s exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorý podľa jej mienky stojí za organizovaním puču.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá v stredu taktiež informovala, že turecká vláda v rámci opatrení po neúspešnom pokuse o prevrat vykonáva rozsiahle čistky v školstve, pričom sa rozhodla odobrať licenciu približne 21-tisíc učiteľom súkromných škôl.

Turecko zároveň tento týždeň oznámilo, že dalo výpoveď 15 200 učiteľom pracujúcich v štátnych školách a k rezignácii prinútilo aj 1577 univerzitných dekanov. Ankara tiež pozastavila všetky zahraničné pobyty štátom platených akademikov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ešte v nedeľu zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od Güllenových podporovateľov. Samotný duchovný, ktorý žije v USA, obvinenia z pokusu o puč odmieta.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan