Erdogan vyhlásil výnimočný stav a schváli trest smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezidenť Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 21. júla (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že schváli parlamentný návrh na obnovenie trestu smrti, aj keby to ohrozilo snahu Turecka vstúpiť do Európskej únie.

„Svet nie je len Európska únia. Existuje trest smrti v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách? Áno,“ citovala Erdogana agentúra DPA. „Ak parlament prijme takéto rozhodnutie, potom je povinnosťou vládnych orgánov vydláždiť cestu pre obnovenie tohto trestu,“ povedal turecký prezident v Ankare pre televíziu al-Džazíra. Erdogan dodal, že „ľudia vyjadrili túto požiadavku. Vyšli do ulíc a stále opakovali: trest smrti, trest smrti, trest smrti“.

Erdogan zároveň v krajine vyhlásil výnimočný stav, ktorý potrvá tri mesiace. Ide o reakciu na minulotýždňový neúspešný pokus o prevrat, informovala agentúra AP. Erdogan po schôdzke s ministrami a bezpečnostnými poradcami uviedol, že cieľom opatrenia je chrániť demokraciu v Turecku a nie je zamerané na obmedzenie základných slobôd.

„Cieľom je rýchlo a účinne podniknúť všetky kroky potrebné na odstránenie hrozby voči demokracii, právnemu poriadku a ľudským právam a slobodám… Toto opatrenie nie je v žiadnom prípade proti demokracii, zákonom a slobodám. Naopak, má ich chrániť a posilniť,“ vysvetlil turecký prezident.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Podpredseda tureckej vlády Mehmet Simsek uviedol, že trojmesačný výnimočný stav v Turecku neobmedzí základné slobody, či už ide o slobodu pohybu, zhromažďovania alebo tlače. „Nie je to stanné právo z 90. rokov. Život bežných ľudí a firiem bude nedotknutý, nerušený, obchod pôjde ako vždy. Sme oddaní trhovej ekonomike,“ napísal Simsek na Twitteri. Citovala ho agentúra DPA. K výnimočnému stavu sa na Twitteri vyjadril aj turecký premiér Binali Yildirim. Opatrenie je podľa neho zamerané na „rýchle fungovanie“ štátnych mechanizmov.

Turecký parlament, ktorý môže zmeniť dĺžku trvania výnimočného stavu alebo ho zrušiť, zasadne ešte vo štvrtok. Informovala o tom agentúra DPA. Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident Recep Tayyip Erdogan môže do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov, konštatovala agentúra DPA.

Turecký kabinet uplatniť aj nasledovné opatrenia:

— zákaz vychádzania

— zákaz zhromažďovania a protestov na uliciach alebo vo vnútorných priestoroch

— zákaz printových médií (napr. novín, časopisov, kníh)

— všetky formy vysielania a uverejňovania textov, obrázkov, filmov a zvukových súborov je možné kontrolovať, obmedziť alebo zakázať

— bezpečnostné zložky môžu prehľadávať osoby, vozidlá alebo nehnuteľnosti a konfiškovať potenciálne dôkazy

— cestná doprava môže byť zakázaná v určitých časových obdobiach alebo v určitých oblastiach

— niektoré oblasti môžu byť oplotené alebo evakuované

— štát môže prevziať kontrolu nad dopravou na súši, na mori a vo vzduchu

Turecko sa v súvislosti s implementáciou výnimočného stavu rozhodlo dočasne pozastaviť plenenie Európskeho dohovoru o ľudských právach (ECHR). Podľa agentúry AP to vo štvrtok pre turecké médiá uviedol turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš.

Politik dodal, že k podobnému opatreniu pristúpilo po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži Francúzsko. Odvolal sa pritom na článok č. 15 zmieneného dohovoru, ktorý umožňuje signatárskym štátom pozastaviť plnenie určitých záväzkov v čase vojny alebo v čase vážneho ohrozenia verejného poriadku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan