Tureckí zbehovia nezákonne vstúpili do Grécka, rozhodol súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

Atény 21. júla (WebNoviny.sk) – Ôsmich príslušníkov tureckej armády, ktorí pristáli v sobotu s vojenským vrtuľníkom na severovýchode Grécka a požiadali tam o azyl, odsúdil vo štvrtok súd v meste Alexandrupoli na dva mesiace väzenia podmienečne. S odvolaním sa na správy gréckych médií o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Príslušníkov tureckých ozbrojených síl, pravdepodobne účastníkov zmareného pokusu o štátny prevrat v Turecku, usvedčili z nezákonného vstupu do krajiny. Sudca im vymeral dvojročný väzenský trest s podmienečným odkladom na tri roky. Vo väzbe však zostanú až do ukončenia azylového konania, ktoré s dnešným verdiktom nesúvisí.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Vojaci ušli z Turecka iba niekoľko hodín po potlačení puču a po pristátí v Alexandrupoli okamžite požiadali o azyl. O jeho pridelení sa bude rozhodovať na samostatnom pojednávaní, ktorého termín bol stanovený na 27. júla. Vojaci budú až dovtedy v policajnej vyšetrovacej väzbe.

Ôsmi príslušníci tureckých ozbrojených síl tvrdia, že s pokusom o prevrat vo svojej vlasti nemali nič spoločného. „Obávajú sa o svoje životy,“ povedala ich právna zástupkyňa. Azylové konanie by v prípade, že tureckí občania využijú všetky právne možnosti vrátane odvolania sa na najvyšší súd, mohlo trvať aj niekoľko mesiacov, približuje DPA. Turecko naproti tomu trvá na rýchlom vydaní týchto osôb, o čo už požiadalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia