Trump prijal nomináciu, ostro kritizoval Obamu a Clintonovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Prejav Donalda Trumpa v posledný deň nominačného zjazdu republikánov. Cleveland, 21. júl 2016. Foto: SITA/AP

CLEVELAND 22. júla (WebNoviny.sk) – Takmer 180 000 ľudí, ktorí sú v USA nelegálne, predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, uviedol Donald Trump, ktorý v piatok oficiálne prijal nomináciu americkej Republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.

Trump, ktorého v posledný deň nominačného zjazdu republikánov v Clevelande na pódium uviedla jeho dcéra Ivanka Trumpová, delegátom zjazdu sľúbil, že ak v novembrových prezidentských voľbách uspeje, bude viesť krajinu, v ktorej bude vládnuť „právo a poriadok“.

Zločin a násilie skončia, sľubuje Trump

Hneď v úvode svojho akceptačného prejavu spomenul nedávne útoky na policajtov, ktoré podľa neho ohrozujú americký spôsob života, pričom sa zaviazal, že ak sa stane prezidentom, „zločin a násilie sa skončia“. „Útoky na policajtov sú útokmi na všetkých Američanov,“ povedal Trump.

Vo svojom prejave Trump ďalej kritizoval administratívu súčasného prezidenta Baracka Obamu a svoju pravdepodobnú súperku v boji o Biely dom Hillary Clintonovú, o ktorej povedal, že za viaceré katastrofy na celom svete môžu jej nesprávne inštinkty.

Za mreže, kričali delegáti na sneme

Podľa Trumpa jeho demokratická protikandidátka zanechala po sebe dedičstvo „smrti, ničenia a slabosti“, pričom ako príklad uviedol útok na americký konzulát v Líbyi či násilie v Iraku a Sýrii. Nadšení delegáti slová svojho kandidáta na Clintonovej adresu ocenili skandovaním hesla „Za mreže!“ Trump ich gestom ruky upokojil a povedal: „Radšej ju v novembri porazme.“

Súčasného prezidenta Trump obvinil, že rasovo rozdelil národ a jeho rétoriku súvisiacu s rasovými otázkami nazval „nezodpovednou“. Obamu tiež obvinil, že za jeho prezidentovania sa Spojené štáty stali nebezpečnejšou krajinou. „Kazateľnicu prezidentského úradu využil na to, aby nás rozdelil podľa rás a farby pleti,“ uviedol kandidát republikánov na amerického prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary ClintonováIvanka Trumpová