Tisíce ľudí na námestí v Istanbule odsúdili pokus o prevrat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Mnohí zo stúpencov CHP na námestí Taksim mávali vlajkami, na ktorých mali portrét zakladateľa moderného Turecka, Mustafu Kemala Atatürka. Istanbul, 24. júl 2016. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 25. júla (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na zhromaždení na podporu demokracie na istanbulskom námestí Taksim, kde odsúdili pokus o prevrat v Turecku z 15. júla. Míting zorganizovala opozičná Republikánska ľudová strana (CHP), ale vo vzácnej jednote ho podporila aj vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informovala stanica BBC.

Turecko zažilo v uplynulých desaťročiach niekoľko prevratov

V mori červených vlajok a transparentov bolo vidno heslá ako „Bránime republiku!“ či „Nie prevratu, nie diktatúre“. Turecko, ktoré je členom NATO, zažilo v uplynulých desaťročiach niekoľko prevratov, pripomenula tlačová agentúra AP.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Vodca CHP Kemal Kiličdaroglu na mítingu vyhlásil, že „demokracia zvíťazila“, súčasne však varoval pred nebezpečenstvami autoritárskeho režimu bez toho, aby priamo menoval prezidenta Erdogana.

Turecko vyhlásilo po pokuse o prevrat na tri mesiace výnimočný stav a pozatýkalo vyše 13.000 ľudí v armáde, súdnictve a ďalších inštitúciách. Mnohí zo stúpencov CHP na námestí Taksim mávali vlajkami, na ktorých mali portrét zakladateľa moderného Turecka, Mustafu Kemala Atatürka.

Oceľové bariéry vztýčené okolo námestia

Na mítingu sa zúčastnili starosta Istanbulu a viacerí členovia vedenia AKP. Kiličdaroglu v nedeľu zdôraznil význam slobody tlače a slobody zhromažďovania, ako aj nebezpečenstvá diktatúry.

Povedal tiež, že „štát nemôže byť riadený zlobou, hnevom a predsudkami. Tí, ktorí sú zodpovední za prevrat, by mali byť v súlade so zákonom súdení…“ „Pokus o prevrat sa uskutočnil proti nášmu demokratickému, sekulárnemu, sociálnemu štátu, v ktorom vládne zákon,“ uviedol Kiličdaroglu.

Provládne televízne stanice vysielali jeho vystúpenie v priamom prejave, čo BBC označila za zriedkavý jav. Účastníkov zhromaždenia na námestí Taksim chránili oceľové bariéry vztýčené okolo námestia. Ľudia sa naň dostali, až keď prešli cez bezpečnostné kontroly, keďže okrem povstania Turecko zasiahli v ostatnom čase smrtiace bombové a iné útoky pripisované skupine Islamský štát a kurdským povstalcom.

Agentúra AP uviedla, že opozičná CHP má blízko k sekulárnym generálom, ktorí mali v minulosti v rukách armádu. Strana však stratila vplyv po tom, ako sa k moci dostal pred vyše desaťročím Erdogan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan