Britská premiérka sľúbila v Severnom Írsku riešenie hraníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mayova
Britská premiérka Theresa Mayová (v strede), prvá ministerka Severného Írska Arlene Fosterová (vľavo) a jej zástupca Martin McGuinness. Foto: SITA/AP

Londýn 25. júla (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová sa na dnešnej návšteve Belfastu zaviazala nájsť „praktické riešenie“ otázky severoírskych hraníc v prípade, že raz Británia opustí Európsku úniu, napísala agentúra DPA.

Nikto sa nechce vrátiť k hraniciam z minulosti,“ povedala Mayová po stretnutí so prvou ministerkou Severného Írska Arlene Fosterovou a jej zástupcom Martinom McGuinnessom. „To, čo chceme urobiť, je nájsť takú cestu, ktorá bude fungovať a prinesie praktické riešenie pre každého, a že vznikne dohoda, ktorá bude v najlepšom záujme celého Spojeného kráľovstva,“ uviedla.

V podobnom duchu sa počas víkendu vyjadril aj írsky premiér Enda Kenny. Severné Írsko opustí EÚ spoločne s Anglickom, Škótskom a Walesom, pričom Írska republika ostáva v bloku, upozornila agentúra DPA. Vznikajú preto obavy z obnovenia dnes neviditeľnej hranice na írskom ostrove.

Dohoda o voľnom pohybe osôb medzi Britániou a Írskom vznikla už v roku 1923, krátko po vyhlásení nezávislosti krajiny rozprestierajúcej sa na väčšine územia írskeho ostrova od bývalej koloniálnej veľmoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Enda KennyTheresa Mayová