Palestína chce žalovať Britániu, viní ju zo vzniku Izraela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Palestína
Foto: SITA/ AP

Nouakchott 26. júla (WebNoviny.sk) – Palestínski predstavitelia plánujú zažalovať Britániu ohľadom Balfourovej deklarácie z roku 1917, ktorá nastolila víziu židovskej domoviny v Palestíne. Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí tvrdí, že tento dokument viedol k masívnej židovskej imigrácii do Britského mandátu v Palestíne „na úkor palestínskeho ľudu“. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

Málikí to vyhlásil v utorok na summite Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorý sa koná v mauritánskej metropole Nouakchott. Podľa jeho slov je Británia zodpovedná za všetky „izraelské zločiny“ od roku 1948, keď uvedená geopolitická entita prestala existovať. Palestínčania hodlajú žalobu podať na medzinárodnom súde. Bližšie detaily o pripravovanej žalobe však Málikí neuviedol.

„Od vydania Balfourovej deklarácie uplynulo takmer storočie. Na základe tohto prísľubu boli presunuté tisíce Židov z Európy a iných oblastí do Palestíny – na úkor palestínskeho ľudu, ktorého predkovia tam žili tisíce rokov,“ vyhlásil Málikí, ktorý na summite zastupuje palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, neprítomného z rodinných dôvodov.

Balfourovou deklaráciou, pomenovanou po niekdajšom britskom ministrovi zahraničných vecí Arthurovi Balfourovi, Londýn podporil „vytvorenie národnej domoviny židovského ľudu v Palestíne“. Dokument vytvoril cestu k Britskému mandátu v Palestíne, ktorý formálne schválila Spoločnosť národov v roku 1922. Izrael vyhlásil nezávislosť v roku 1948.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia