Za únikom e-mailov demokratov je Rusko, nevylúčil Obama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Barack Obama Foto: SITA/AP

Washington 27. júla (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama nevylúčil možnosť, že za nedávnym únikom interných e-mailov Demokratickej strany je Rusko, informovala dnes agentúra DPA.

Vieme, že Rusi prenikli do našich systémov,“ povedal Obama pre televíziu NBC News. Prípad podľa neho prevzal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Na otázku, že či ruský prezident Vladimir Putin uprednostňuje republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa pred demokratkou Hillary Clintonovou v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, šéf Bieleho domu odvetil: „Vychádzam z toho, čo povedal pán Trump. Myslím si, že Trump získal priaznivú podporu v Rusku.“

Kremeľ označil za „absurdné“ tvrdenia o zodpovednosti ruskej vlády za únik e-mailov Demokratickej strany.

Takmer 20.000 mailov z uplynulého roka zverejnila 22. júla platforma WikiLeaks. Predsedníčka Demokratickej strany Debbie Wassermanová-Schultzová o dva dni neskôr oznámila odstúpenie z funkcie – deň pred začiatkom nominačného zjazdom demokratov. Dôvodom je kritika, že vedenie strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok Hillary Clintonovú na úkor jej súpera, vermontského senátora Bernieho Sandersa. V jednom z e-mailov sa predstaviteľ vedenia strany pýta, či by proti Sandersovi nebolo možné použiť jeho náboženské postoje.

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump poprel v stredu akúkoľvek spojitosť svojej osoby s Ruskom v reakcii na tvrdenia, že sa ruskí hackeri dostali do e-mailového systému vedenia Demokratickej strany a zmocnili sa elektronickej korešpondencie, z ktorej mal republikánsky kandidát profitovať počas kampane.

Trump v tejto súvislosti v stredu vyhlásil: „Rusko, ak počúvaš, dúfam, že nájdeš tých 33.000 e-mailov, ktoré zmizli (z Clintonovej servera). Myslím si, že ťa za to naša tlač kráľovsky odmení.“ Clintonovej tábor v reakcii na dnešné Trumpove vyhlásenia uviedol, že jeho výzvy, aby cudzia krajina uskutočnila kybernetický útok na americké servery, predstavujú „ohrozenie národnej bezpečnosti“.

„Toto je po prvý raz, čo hlavný prezidentský kandidát aktívne vyzval cudziu veľmoc, aby vykonala špionáž voči jeho politickému oponentovi. To nie je zveličovanie, ale fakt,“ uvádza sa vo vyhlásení Clintonovej volebného tímu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpVladimir Putin