Nemecká polícia zadržala tínedžera, mal pripravovať útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
Zásah polície po streľbe v mníchovskom obchodnom centre Olympia. Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Polícia predpokladá, že po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Útok si vyžiadal desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života. Mníchov, 22. júl 2016. Foto: Matthias Balk/dpa via AP

Ludwigsburg 27. júla (Webnoviny.sk) – Pätnásťročný tínedžer, ktorého nemecká polícia zadržala v okrese Ludwigsburg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, bol v kontakte so strelcom z Mníchova a zrejme už mesiace sám plánoval podobnú násilnú akciu. Informuje o tom internetové vydanie denníka Bild.

Podľa správy sa na školáka prišlo práve pre kontakty s len o tri roky starším Alim Davidom S., ktorý v piatok 22. júla zastrelil v bavorskej metropole deväť ľudí a následne spáchal samovraždu. Istý surfer, ktorý si všimol ich internetovú konverzáciu na fóre pre stúpencov počítačových hier, na to upozornil políciu.

Bezpečnostné zložky zasiahli neodkladne, v noci nadnes zadržali tínedžera v jeho bydlisku. Pri následnej domovej prehliadke našli nielen väčšie množstvo nábojov menšieho kalibru, viacero nožov a dýk, ale aj chemikálie vhodné na výrobu náloží. Nález prekvapil aj chlapcových rodičov. Mladík zverejnil na webe fotografie a kresby naznačujúce prípravu násilného trestného činu.

Prokuratúra v Stuttgarte teroristické pozadie kauzy vylúčila. Tínedžer sa však nevyhne vyšetrovaniu pre podozrenie z neoprávneného prechovávania zbraní a trhavín, uviedol jej hovorca. Keďže v jeho prípade neexistuje obava z možného úteku, nehrozí mu uvalenie väzby. Zatiaľ ho umiestnili do starostlivosti psychiatrov pre mládež, informovala tlačová agentúra DPA.

Pravdepodobným dejiskom plánovaného násilného činu zadržaného by bola zrejme škola, ktorú navštevoval, vyplýva z doterajších poznatkov vyšetrovateľov. Aj tento chlapec, podobne ako jeho starší priateľ z Mníchova, čelil šikanovaniu spolužiakov.

Zadržaný chlapec pri výsluchu priznal, že sa vo svetle osobných a sociálnych problémov zaoberal s takouto myšlienkou, medzičasom sa však od nej dištancoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať