Útočníka z londýnskeho metra odsúdili na doživotie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Londyn metro
Foto: ilustračné, SITA/AP

Londýn 1. augusta (WebNoviny.sk) – Na doživotie odsúdili dnes v Londýne paranoidného, schizofréniou sužovaného rodáka zo Somálska Muhaydina Mirea, ktorý vlani 5. decembra zaútočil nožom na pasažierov na stanici metra Leytonstone v Londýne a jednému z nich chcel podrezať hrdlo podľa vzoru džihádistov z takzvaného Islamského štátu (IS). Súd ho uznal vinným z pokusu o vraždu a ublíženia na zdraví.

Útok sprevádzali mužove výkriky „Toto je za Sýriu“. Príslušníci bezpečnostných zložiek ho v krátkom čase zneškodnili za pomoci paralyzéra a následne zatkli. Vyšetrovanie prípadu bolo od začiatku v znamení skúmania jeho teroristického pozadia.

Britská justícia pri dnešnom vynesení rozsudku zohľadnila chorobu 30-ročného obžalovaného. Sudca Nicholas Hilliard konštatoval, že útočník konal pod vplyvom vojnových udalostí v Sýrii, teda útočil na civilistov, pretože v Sýrii padajú bomby na moslimov. Chcel tým zastrašiť ľudí a podporiť extrémistov, dodal.

Informácie priniesli britské médiá a tlačová agentúra AP.

Príbuzní útočníka kontaktovali britskú políciu už v prvých dňoch po udalostiach v metre, aby informovali, že mal psychické problémy a že mu ešte v roku 2007 diagnostikovali paranoju. Prokurátor pripomenul, že nebolo zrejme náhodou, že k útoku došlo niekoľko dní po tom, čo britský parlament rozhodol o rozšírení vzdušných úderov na pozície Islamského štátu v Sýrii.

Do výkonu trestu nastúpi odsúdený v zdravotníckom zariadení so sprísneným zabezpečením. O prepustenie na slobodu môže požiadať najskôr po odpykaní si 8,5 roka za mrežami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Metro