Clintonová je diabol, rýpol si Trump a vyslovil vážnu obavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

COLUMBUS 2. augusta (WebNoviny.sk) – Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump nevylučuje, že voľba hlavy štátu 8. novembra môže byť zmanipulovaná.

„Musím byť úprimný – obávam sa, že voľba bude zmanipulovaná,“ povedal Trump podľa agentúry AP v pondelok na predvolebnom mítingu v meste Columbus v štáte Ohio. Zároveň dodal, že o možnej manipulácii hlasovania počuje „čoraz častejšie“, svoj výrok však počas približne hodinového vystúpenia bližšie nevysvetlil ani nepodporil dôkazmi.

Narážky môžu súvisieť s uniknutými mailami

Výrok o neférovej voľbe Trump neskôr zopakoval v spravodajskej televízii Fox News blízkej republikánom. Agentúra AP označila takéto tvrdenie amerického prezidentského kandidáta za „bezprecedentné“. Od predstaviteľov Trumpovej kampane sa jej nepodarilo získať reakciu.

Trumpove narážky na manipuláciu môžu súvisieť s uniknutými mailami naznačujúcimi, že vedenie Demokratickej strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok bývalú šéfku diplomacie Hillary Clintonovú na úkor jej súpera, vermontského senátora Bernieho Sandersa. Clintonová nakoniec získala o 3,7 milióna hlasov viac ako Sanders.

Realitný magnát Trump je známy šírením konšpiračných teórií. Napríklad tvrdil, že súčasný americký prezident Barack Obama sa nenarodil v Spojených štátoch a otec republikánskeho senátora Teda Cruza sa poznal s vrahom prezidenta Johna F. Kennedyho.

Hillary Clintonovú označil za diabla

Trump začal augustovú predvolebnú kampaň tým, že prestal označovať svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú slovným spojením „kriváčka Hillary“ a prešiel na slovo „diabol“.

Miliardár mal v pondelok v rámci kampane prejav v meste Mechanicsburg v americkom štáte Pensylvánia, v ktorom sa vysmial Berniemu Sandersovi za jeho odstúpenie zo súboja v demokratických primárkach a za jeho rozhodnutie podporiť Clintonovú. Trump o Sandersovi povedal: „Uzavrel zmluvu s diablom. Ona je diabol.“

Trump v posledných dňoch označoval porozumenie medzi Clintonovou a Sandersom za „zmluvu s diablom“, ale teraz prvýkrát zašiel tak ďaleko, že konkrétne ju prirovnal k Luciferovi. Trumpovi priaznivci zaplnili telocvičňu na strednej škole v Mechanicsburgu, ale ďalšie tisíce museli zostať vonku pred budovou alebo boli nútené sledovať prejav vo vedľajšej miestnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary Clintonová