V Indonézii vybuchli tri sopky, erupcie narušili lety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sopka
Foto: ilustračné, SITA/AP

Jakarta 3. augusta (WebNoviny.sk) – Erupcie troch sopiek v Indonézii zatemnili oblohu vo viacerých častiach rozľahlého súostrovia a narušili lety z tamojších letísk. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

K výbuchom sopky Rinjani na ostrove Lombok neďaleko Bali, sopky Sinabung na Sumatre a sopky Gamalama v súostroví Moluky na východe krajiny došlo v posledných dňoch. Zranenia neboli hlásené, úrady však oznámili narušenie prevádzky dvoch letísk, v provincii Severné Moluky a na ostrove Lombok.

Uvedené tri hory patria k približne 130 aktívnym sopkám v Indonézii. Súostrovná krajina s 250 miliónmi obyvateľov zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie, keďže leží v tzv. Ohnivom kruhu tvorenom zlomovými líniami okolo Tichého oceánu.

Hovorca indonézskeho úradu civilnej ochrany oznámil, že sopky Gamalama a Sinabung vybuchli znova v noci na dnes a chrlili popol vysoko do vzduchu. Horúci popol sa zosypal po svahoch Sinabungu až dva kilometre smerom na juh k miestnej rieke.

Farmy a stromy v okolí trojice vulkánov pokryl sivý popol, neďaleké mestá a dediny však neboli ohrozené, dodal hovorca.

Od minulého roka v Indonézii evakuovali vzhľadom na sopečné erupcie viac než 13.000 ľudí, väčšinu z nich v okolí sopky Sinabung na Sumatre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia