Americký prezident Barack Obama oslavuje 55. narodeniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Americký prezident Barack Obama Foto: SITA, AP

WASHINGTON/BRATISLAVA 4. augusta (WebNoviny.sk) – Bývalý americký senátor za štát Illinois Barack Hussein Obama sa od 20. januára 2009 stal 44. prezidentom Spojených štátov amerických.

Úradovania v Bielom dome sa Obama ujal po ôsmich rokoch pôsobenia Georgea W. Busha na tomto poste. V USA sa tak opäť dostali k moci demokrati. Pred svojou prvou inauguráciou sa Obama vyjadril, že svoj pôvod považuje za príležitosť na prekonanie rasových rozdielov v americkej spoločnosti.

V prvom volebnom období sa zasadil za zákon umožňujúci rozšíriť zdravotnú starostlivosť na väčší počet Američanov. Ukončil vojnu v Iraku a vyvinul úsilie o ukončenie vojny v Afganistane. Venoval sa ekonomickým reformám a umožnil lepšiu dostupnosť vzdelania. Vo štvrtok 4. augusta má 55. narodeniny.

Jeho otec bol zahraničný študent z Kene

Barack Obama sa narodil 4. augusta 1961 v meste Honolulu v americkom štáte Havaj. Jeho otec prišiel do Spojených štátov amerických ako zahraničný študent z Kene. Na Havajskej univerzite sa spoznal s kansaskou študentkou Ann Dunhamovou, neskôr svojou manželkou a matkou Baracka Obamu. Baracka Obamu staršieho krátko po narodení syna prijali na Harvardovu univerzitu, kde v roku 1965 získal titul magistra ekonómie. Mladý pár bol však už v tom čase odlúčený, a preto Obamova matka podala žiadosť o rozvod.

Obamov otec sa vrátil do rodnej Kene, kde pôsobil na ministerstve financií. Svojho syna videl potom už iba počas krátkej návštevy USA v roku 1971, keď mal Barack Obama desať rokov. Barack Obama starší zomrel v roku 1982 v dôsledku zranení z automobilovej nehody. Obamova matka podľahla rakovine v roku 1995. Obama strávil prvé roky života na Havaji. V roku 1967 sa s matkou a jej novým manželom presťahoval do Indonézie, kde získal základné vzdelanie. Od piateho ročníka pokračoval v štúdiu na Havaji, kde ho vychovávali starí rodičia.

Barack Obama s rodinou po voľbách
Foto: SITA/AP

Vysokoškolské štúdiá začal v LA, prešiel na Harvard

Vysokoškolské štúdiá začal v Los Angeles, titul bakalára získal v roku 1983 na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Predtým, ako začal študovať právo na Harvardovej univerzite, pôsobil tri roky ako terénny koordinátor v chudobnej černošskej komunite v americkom Chicagu. Na jeseň v roku 1988 začal svoje štúdium práva na prestížnej Harvardovej univerzite, kde v roku 1991 získal titul doktora práv s čestným uznaním. Barack Obama vyznáva kresťanskú vieru. V roku 1992 si vzal za manželku právničku Michelle Robinsonovú. Pár má spolu dve dcéry Maliu Ann a Natashu.

Okrem knihy Dreams From My Father vydal Obama v roku 2006 knihu The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream, ktorá je úvahou o znovuobjavovaní amerického sna. Za audioverziu tohto diela získal v roku 2008 svoju druhú cenu Grammy. V roku 2006 vydal aj knihu It Takes a Nation: How Strangers Became Family in the Wake of Hurricane Katrina.

Obama je tiež autorom detskej obrázkovej knihy, ktorá vzdáva hold 13 vplyvným Američanom. K napísaniu knihy pre deti ho inšpirovali jeho dve dcéry. Knižku s názvom Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (O tebe spievam: List mojim dcéram) napísal prezident ešte pred nástupom do funkcie hlavy štátu v januári 2009. Je tiež autorom dvoch bestsellerov – autobiografickej knihy Dreams from My Father (Sny môjho otca) a The Audacity of Hope (Odvaha nádeje). Tretia knižka je súčasťou zmluvy na tri knihy, ktorú uzavrel s Random House v roku 2004.

Obama je prvým webovým prezidentom

Od 28. apríla 2009 je Obama prvým webovým prezidentom v dejinách. Charizmatický prezident nie je len nadaným komunikátorom pri verejných vystúpeniach, ale aj majstrom všetkých politických špičiek, čo sa týka využívania nových médií, modernej priamej komunikácie s občanmi cez SMS, Facebook, YouTube alebo Twitter.

Obama sa 9. októbra 2009 stal prekvapivým laureátom Nobelovej ceny mieru. Nórsky výbor Nobelovej ceny mu ju udelil za „mimoriadne úsilie o posilnenie medzinárodnej diplomacie a spoluprácu medzi národmi“. Výbor ocenil, že Obama dal svetu „nádej na lepšiu budúcnosť“, pričom poukázal aj na jeho víziu a úsilie o svet bez jadrových zbraní.

Obamovo funkčné obdobie sa končí 20. januára 2017. Na poste ho nahradí jeden z kandidátov prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016, a to Hillary Clintonová (kandidátka Demokratickej strany) alebo Donald Trump (kandidát Republikánskej strany). Obama podporil 28. júla 2016 na nominačnom zjazde vo Filadelfii oficiálnu prezidentskú kandidátku Demokratickej strany Hillary Clintonovú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary Clintonová