V Londýne vraždil Nór zo Somálska, identifikovali aj obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Londýn
Páchateľ útoku sa momentálne nachádza na policajnej stanici v južnom londýnskom obvode. Foto: SITA/AP

Londýn 4. augusta (WebNoviny.sk) – Devätnásťročný mladík, ktorý v stredu neskoro večer v centre Londýna nožom zabil jednu ženu a päť ďalších ľudí zranil, je nórskym občanom so somálskym pôvodom. Oznámil to šéf protiteroristickej jednotky britskej Metropolitnej polície Mark Rowley, ktorého cituje spravodajská stanica BBC.

Rowley tiež potvrdil, že 60-ročná žena, ktorá pri útoku zahynula, bola americkou občiankou. Päť ďalších obetí útoku pochádza zo Spojeného kráľovstva, USA, Izraela a Austrálie. Nikto zo zranených nie je podľa neho v ohrození života. Okrem štátnej príslušnosti obetí a páchateľa priblížil Rowley aj niekoľko podrobností z vyšetrovania.

„Napriek tomu, že vyšetrovanie sa ešte neskončilo, všetky zistenia, ktoré dosiaľ máme, čoraz viac poukazujú na to, že útok spustili duševné problémy,“ povedal s tým, že vyšetrovanie rýchlo napreduje a polícia urobila veľký pokrok. „V súčasnosti sa domnievame, že to bol spontánny útok a obete boli vybrané náhodne,“ konštatoval Rowley. Zdôraznil, že polícia dosiaľ nenašla jediný dôkaz o radikalizácii, ktorý by naznačoval, že muža vo väzbe „akýmkoľvek spôsobom motivoval terorizmus“.

Rowley ďalej informoval o raziách v niekoľkých domoch v severnom Londýne, ďalšie prehliadky sa uskutočnia v južnej časti mesta. K útoku došlo v stredu večer na námestí Russell Square. Troch zo zranených už prepustili z nemocnice. Zadržaného útočníka ošetrili a oficiálne zatkli pre obvinenie z vraždy. Momentálne sa nachádza na policajnej stanici v južnom londýnskom obvode.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať