Obama reagoval na Trumpove slová a kritizoval Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 5. augusta (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama kritizoval Rusko za podporu, ktorú poskytuje sýrskym vládnym silám pri útokoch na opozíciu a pri obliehaní husto obývaných oblastí, napísala agentúra AP. Postup Ruska vyvoláva „veľmi závažné pochybnosti“ o úprimnosti odhodlania Moskvy riešiť situáciu v Sýrii, ktorá je kritická, povedal Obama na tlačovej konferencii v Pentagóne po stretnutí s veliteľmi amerických ozbrojených síl.

Islamský štát je pre USA naďalej hrozbou

Podľa Obamu sa USA budú aj naďalej usilovať o spoluprácu s Ruskom, ktorá by mala viesť k sústredeniu sa na boj s Islamským štátom (IS) a inými extrémistami. Americký prezident obvinil Rusko, že v tomto ohľade nepodniká potrebné kroky.

Islamský štát bude podľa Obamu aj naďalej pre USA predstavovať hrozbu, aj keď sa islamistov podarí vytlačiť z ich kľúčových bášt v Iraku a Sýrii. Spojené štáty a ich spojenci v NATO nesmú podľahnúť strachu a mali by IS aj naďalej oslabovať, povedal americký prezident.

Islamský štát podľa Obamu nezaznamenal za viac ako rok významnejšie vojenské víťazstvo, avšak stále má potenciál oslovovať jednotlivcov, ktorí môžu páchať teroristické útoky na celom svete. V tejto súvislosti spomenul Obama najmä útok zo 14. júla, ktorý si vo francúzskom meste Nice vyžiadal 85 životov. K zodpovednosti za tento teroristický čin sa prihlásil Islamský štát.

Obama označil Trumpové slová za smiešne

Obama komentoval aj nedávne vyhlásenie kandidáta Republikánskej strany na prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého budú novembrové prezidentské voľby zmanipulované. Slová republikánskeho prezidentského kandidáta označil Obama za „smiešne“.

„Samozrejme, že voľby nebudú zmanipulované – čo to znamená? Ak pán Trump naznačuje, že existuje nejaká konšpiračná teória, ktorá sa šíri po celej krajine, tak je to smiešne, a ja si nemyslím, že by to niekto mohol brať vážne,“ povedal podľa agentúry DPA na margo Trumpovho výroku Obama.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald Trump
Firmy a inštitúcie Islamský štát