Situácia v Aleppe sa nezlepšuje, pretrvávajú prudké boje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Ľudskoprávna organizácia SOHR so sídlom v Londýne uviedla, že vládne sily mierne postúpili na severnom okraji Homsu. Foto: Komsomolskaya Pravda via AP

Káhira 7. augusta (WebNoviny.sk) – Prudké boje prebiehali v nedeľu dopoludnia medzi sýrskymi vládnymi silami a vzbúrencami proti režimu prezidenta Bašára Asada v severosýrskom meste Aleppo, kde sa vzbúrencom údajne podarilo prelomiť blokádu tých štvrtí, ktoré majú pod kontrolou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie SOHR.

Podľa SOHR boje ešte stále zúria na juhozápadných predmestiach Aleppa, neďaleko komplexu delostreleckej akadémie, ktorý sa vzbúrencom podarilo v sobotu dobyť. Oblasť je tiež údajne vystavená intenzívnym vzdušným útokom sýrskeho a ruského vojenského letectva.

V sobotu sa vzbúrencom vrátane skupín džihádistov podarilo prelomiť línie vládnych síl v južnej časti Aleppa a spojiť sa so svojimi spolubojovníkmi vo východnej časti mesta, ktorú skupiny vzbúrencov ovládajú.

Vzbúrenci tvrdia, že sa im podarilo prelomiť štyri týždne trvajúce vládne obkľúčenie východnej časti Alleppa, čo im podľa SOHR umožní obkľúčiť sýrskou armádou kontrolovanú západnú časť mesta, kde žije približne 1,2 milióna ľudí.

Povstalcami ovládané štvrte na východe Aleppa boli obkľúčené od 17. júla. Podľa odhadov OSN v obliehanej oblasti uviazlo 250.000-300.000 obyvateľov. Damask správy o prelomení blokády východnej časti Aleppa popiera.

Aleppo, ktoré bolo v minulosti obchodným centrom Sýrie, je v súčasnosti rozdelené na západnú časť ovládanú Asadovým režimom a východ, ktorý majú v rukách vzbúrenci. Boje o ovládnutie mesta sa začali v polovici roku 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia