Chystáme rozhodujúcu bitku o Aleppo, tvrdia sýrski povstalci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria - boje o Aleppo
Foto: SITA/AP

DAMASK 8. augusta (WebNoviny.sk) – Sýrski povstalci a s nimi spriaznení džihádisti, ktorým sa cez víkend údajne podarilo prelomiť obkľúčenie Aleppa, chcú dobyť celé mesto. „Oznamujeme začiatok novej fázy oslobodenia celého Aleppa,“ uviedla vo svojom vyhlásení zverejnenom v nedeľu skupina Džaíš al-Fatah (Armáda víťazstva).

Povstalci mienia na dosiahnutie tohto cieľa zdvojnásobiť počet svojich bojovníkov. „Budeme pokračovať v boji, kým vlajka víťazstva nezaveje nad citadelou v Aleppe,“ tvrdia povstalci. Vzbúrenci zo skupín Džabhat Fath aš-Šám a Ahrar aš-Šám v sobotu vyhlásili, že sa im podarilo preniknúť do štvrte Ramúsa ležiacej na juhozápade Aleppa a spojiť sa so svojimi spolubojovníkmi vo východnej časti mesta.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne prebiehali aj v nedeľu na juhu Aleppa prudké boje, do ktorých nasadili sily lojálne režimu prezidenta Bašára Asada podporované Ruskom aj lietadlá.

Povstalcami ovládané štvrte na východe Aleppa sú obkľúčené od 17. júla. Podľa odhadov OSN v obliehanej oblasti uviazlo 250.000-300.000 obyvateľov. V západnej časti mesta kontrolovanej sýrskou armádou žije približne 1,2 milióna ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Džabhat Fath aš-Šám