Turci pre puč zatýkajú aj cudzincov, spájajú ich s Gülenom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fethullah Gülen
Turecký kazateľ Fethullah Gülen. Foto: archívne, SITA/AP

Ankara 8. augusta (WebNoviny.sk) – Turecké úrady zadržali najmenej desať cudzincov, ktorí sú podozriví z kontaktov s duchovným Fethullahom Gülenom, žijúcim v USA. Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral 15. júla.

Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu tureckej vlády Numana Kurtulmuša, ktorý nespresnil štátnu príslušnosť zadržaných cudzincov. Pripustil však, že ich počet môže stúpnuť v závislosti od postupu vyšetrovania okolností prevratu.

Kurtulmuš po pondelkovom zasadnutí vlády v Ankare spresnil, že oficiálne zatknuté boli najmenej štyri osoby, piatu prepustili na slobodu. Dodal tiež, že jedného z podozrivých zadržali uplynulú sobotu po tom, ako ilegálne vstúpil na územie Turecka zo Sýrie. Kurtulmuš súčasne informoval, že najmenej jeden cudzinec podozrivý v súvislosti s prevratom je na úteku.

K pokusu o vojenský prevrat v Turecku došlo v noci z 15. na 16. júla. Ozbrojené zrážky sa odohrali v Ankare a Istanbule. Vedeniu krajiny sa prevrat podarilo potlačiť. Podľa posledných správ si udalosti spred troch týždňov vyžiadali život 246 ľudí a 2000 zranených. Do bilancie nie sú započítané obete z radov pučistov.

Po potlačení prevratu zadržali alebo zatkli približne 18.000 ľudí, väčšinou z armádneho prostredia. Desaťtisíce ľudí pôsobiacich v oblasti justície, školstva, médií, zdravotníctva a miestnej samosprávy boli v rámci represií zbavené funkcie alebo prepustené z práce. Rozsah represií znepokojuje európske krajiny aj ľudskoprávne organizácie, ktoré Ankaru vyzývajú na zdržanlivosť.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Turecko chce dosiahnuť Gülenovo vydanie z USA, kde tento duchovný žije od roku 1999. Ankara tvrdí, že Gülen sa dlhodobo snaží podkopať súčasné turecké vedenie, a podozrieva ho, že z USA inštruoval páchateľov pokusu o vojenský puč z 15. júla.

Washington však podmieňuje Gülenovo vydanie poskytnutím presvedčivých dôkazov o jeho účasti na prevrate. Samotný Gülen všetky obvinenia odmieta. Kurtulmuš sa v pondelok vyjadril, že nemá pochybnosti o tom, že americké úrady prehodnotia svoje stanovisko ku Gülenovmu prípadu. „Buď budú naďalej chrániť troch alebo piatich banditov, alebo budú konať tak, že si získajú srdcia 79 miliónov ľudí,“ dodal turecký politik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fethullah Gülen