Nemci majú 27-bodový návrh protiteroristických opatrení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajný zásah proti salafistom v Hildesheime
Nemecká polícia podnikla raziu v priestoroch Nemeckojazyčného islamského spolku. Hildesheim, 27. júl 2016. Foto: SITA/AP

BERLÍN 10. augusta (WebNoviny.sk) – Nemeckí bezpečnostní činitelia predložili návrh protiteroristických opatrení zahŕňajúci zákaz nosenia odevu, ktorý moslimským ženám zakrýva tvár, vyšetrovanie už 14-ročných detí tajnými službami, monitorovanie verejných miest kamerami, nábor dodatočných 15.000 policajtov či zákaz predaja zbraní podozrivým extrémistom.

Plán, o ktorom v stredu informovala agentúra DPA, pozostáva z 27 opatrení a vypracovali ho ministri vnútra jednotlivých spolkových krajín. Všetci z nich patria do konzervatívneho politického bloku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý je zložený z jej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU).

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere na stredajšom stretnutí so spolkovými policajnými predstaviteľmi v Brémach vyhlásil, že návrh sa stále prerokúva. Rezortný šéf podľa stanice BBC podporí zákaz nosenia moslimskej burky. Navrhuje tiež rýchlejšiu deportáciu zločincov, ako aj uvoľnenie zásad lekárskej mlčanlivosti v prospech bezpečnostnej prevencie.

Nemecko je v stave najvyššej pohotovosti od štyroch krvavých incidentov, ktoré sa udiali na území krajiny v júli. K zodpovednosti za dva z nich sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia