Ukrajinci mali ohroziť infraštruktúru Krymu, tvrdí Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krym pod kontrolou, základne blokuje už 11 tisíc vojakov
Strategické vstupy na poloostrov aj vojenské základne kontrolujú proruskí vojaci. Ukrajinci sa však ešte nevzdali. Foto: SITA/AP

MOSKVA 10. augusta (WebNoviny.sk) – Rusko v stredu obvinilo Ukrajinu z pokusu o ozbrojený útok na infraštruktúru anektovaného Krymského polostrova, pričom uviedlo, že pri incidente prišli o život dvaja Rusi – vojak a člen Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), píše agentúra DPA.

Muži údajne zahynuli pri pokuse zadržať ukrajinskú vojenskú skupinu, uviedla FSB vo vyhlásení, ktoré zverejnila na svojej webovej stránke. Podľa zmieneného úradu došlo k dvom samostatným pokusom o útok počas uplynulého víkendu, pričom ruské úrady zadržali niekoľko ozbrojených osôb.

Členovia špeciálnych ukrajinských jednotiek mali podľa FSB pri sebe 20 výbušných zariadení vrátane náloží a mín, ktoré mali byť použité pri „teroristických útokoch“ v bližšie nespresnenej lokalite polostrova. Moskva tvrdí, že narušitelia pracovali pre ukrajinské tajné služby.

„Zámerom tejto rozvratnej operácie bolo destabilizovať sociopolitickú situáciu v danej oblasti pred konaním miestnych volieb,“ vyhlásila FSB. Kyjev obvinenia odmieta. „Ukrajina nebude získavať svoje územie späť silou,“ vyhlásil Jurij Tandit z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Ruský prezident Vladimir Putin na inkriminované udalosti reagoval prísľubom, že prikročí k posilneniu bezpečnosti v tomto regióne. „Celkom určite spravíme všetko pre to, aby sme zaručili bezpečnosť infraštruktúry a obyvateľov (Krymu),“ vyhlásil Putin, ktorého cituje agentúra TASS.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko na to vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin