Ukrajina uviedla do bojovej pohotovosti jednotky pri Kryme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

Kyjev/Moskva 11. augusta (WebNoviny.sk) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil, že nariadil bojovú pohotovosť jednotkám ukrajinskej armády rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase. Porošenkovo oznámenie prichádza deň po tom, ako Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov na infraštruktúru Krymského polostrova, uviedla agentúra AP.

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) došlo počas uplynulého víkendu k dvom takýmto pokusom o útoky. O život pri nich údajne prišli dvaja Rusi – vojak a príslušník FSB.

Kyjev obvinenia z účasti na sabotážach poprel

Kyjev ruské obvinenia z účasti na sabotážach na Kryme poprel a označil ich za „fantazmagórie“ a „provokácie“. Ukrajinské stanovisko podporil aj úrad vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federicy Mogheriniovej.„Tvrdenia ruských úradov zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť,“ povedala podľa agentúry DPA Mogheriniovej hovorkyňa. Zdôraznila pritom, že na Krym nemajú prístup pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretol s členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie, s ktorými diskutoval o posilnení bezpečnostných opatrení na hraniciach Krymu i v teritoriálnych vodách a vo vzdušnom priestore tohto čiernomorského polostrova.

NATO je znepokojené narastajúcim napätím

Severoatlantická aliancia je hlboko znepokojená narastajúcim napätím medzi Ruskom a Ukrajinou a situáciu pozorne sleduje. Vyhlásil to vo štvrtok nemenovaný predstaviteľ NATO, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Predstaviteľ NATO vyzval Moskvu, aby „pracovala na upokojení a deeskalácii situácie“. Podľa tohto zástupcu aliancie, ktorý nie je poverený oficiálne sa vyjadrovať pre médiá, Rusko neposkytlo žiaden dôkaz na podporu svojich obvinení, že Ukrajina poslala na Krymský polostrov sabotérov, aby tam podnikali útoky.

Spomínaný predstaviteľ NATO takisto povedal, že „súčasné vojenské aktivity Ruska na Kryme nepomáhajú zmierňovať napätie. Predstaviteľ vyzval všetky strany, by sa „vrátili k rokovaciemu stolu a pracovali na mierovom urovnaní konfliktu na Ukrajine a využívali pritom diplomatické a mierové prostriedky“.

Bezpečnostná rada OSN sa stretne za zatvorenými dverami, aby prediskutovala „najnovšie provokácie“ Ruska na Kryme, oznámilo ukrajinské zastupiteľstvo pri svetovej organizácii. O naliehavé prerokovanie záležitosti na pôde BR OSN požiadala Ukrajina, ktorá je v súčasnosti nestálym členom tohto grémia. Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin