Turci chcú s Rusmi proti IS spolupracovať, nie spolu útočiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turci uskutočnili doteraz najväčší nálet na Kurdov v Iraku [
Foto: SITA/AP

ANKARA 11. augusta (WebNoviny.sk) – Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu spresnil vo štvrtok svoje vyjadrenie o spoločnom postupe s Ruskom proti teroristickej skupine Islamský štát (IS/Dáiš) v Sýrii, keď povedal, že Turecko si želá väčšiu spoluprácu s Moskvou, nie spoločné útoky. Informovala o tom agentúra AP.

Čavušoglu novinárom povedal, že Turecko, člen NATO, chce dosiahnuť „koordináciu“ s Ruskom v otázke operácií proti IS. „Neznamená to, že turecké lietadlá a ruské lietadlá budú lietať spolu,“ uviedol minister. „Keďže Dáiš je našim spoločným nepriateľom, bolo by dobré, keby Rusko zacieľovalo svoje operácie proti Dáišu,“ dodal šéf tureckej diplomacie.

AP predtým citovala Čavušoglove slová o tom, že Turecko navrhlo Rusku „spoločné operácie“ voči cieľom IS na území Sýrie. Možnosti spoločného postupu v Sýrii by mala v Rusku prediskutovať turecká delegácia zložená z predstaviteľov rezortu diplomacie, tajných služieb a armády.

Turecko a Rusko majú dlhodobé nezhody ohľadne Sýrie, kde podporujú rôzne strany konfliktu. Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa prudko zhoršili vlani v novembri, keď turecká stíhačka zostrelila pri hranici Sýrie ruský bombardér Su-24. V posledných týždňoch sa však obe krajiny začali opäť zbližovať a tento utorok sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stretol v Petrohrade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mevlüt ČavušogluRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie Islamský štát