Ukrajinca, čo údajne chystal útoky na Kryme, vzali do väzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinca podozrivého z diverzie vzali do vyšetrovacej väzby
Ruské médiá tvrdia, že Jevhen Panov sa priznal k príprave útoku. Jeho brat však vyhlásil, že Jevhena uniesli. Foto: SITA/AP

MOSKVA/KYJEV 12. augusta (WebNoviny.sk) – Súd v krymskom Simferopole vo štvrtok rozhodol uvaliť dva mesiace vyšetrovacej väzby na ukrajinského občana Jevhena Panova, ktorý je podozrivý z prípravy diverzných útokov na životne dôležitú infraštruktúru na Krymskom polostrove. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform bolo zasadnutie súdu neverejné.

Z výpovede badať, že ide o zostrihaný materiál

Ruský televízny kanál REN TV zverejnil krátky zostrih videozáznamu Panovovho výsluchu. Ukrajinská agentúra Ukrinform vo svojej správe upozornila, že Panov má na tvári modriny a škrabance, ako aj opuchnuté pery, čo na videozázname nakrútenom pri jeho zatýkaní nebolo vidno. Zverejnený zostrih výpovede trvá štyri minúty a podľa Ukrinform badať, že ide o zostrihaný materiál.

Panov v ňom hovorí o sebe a uvádza aj mená ľudí, ktorí boli údajne členmi skupiny pripravujúcej diverziu na Krymskom polostrove. Ruské médiá informovali, že Panov sa priznal k príprave útoku. Terčom pripravovanej sabotáže mal byť podľa Panova trajekt v Kerči, ropný terminál vo Feodosiji, rozličné objekty v meste Džankoj, základňa vrtuľníkovho pluku a chemická továreň Titan.

Podľa Panova celú operáciu naplánovala hlavná správa rozviedky pri ukrajinskom ministerstve obrany. Dodal, že za splnenie svojej úlohy, ktorá spočívala v obhliadke vytypovaných terčov, dostal zaplatené. „Uvedomoval som si riziko. Podľa mojich informácií mala byť do vzduchu vyhodená bojová technika ozbrojených síl Ruskej federácie. Riziko, že pri tom zahynú ľudia, bolo – samozrejme – veľké,“ dodal.

Panovov brat tvrdí, že Jevhena uniesli

Panovov brat, Ihor Koteľanec, v rozhovore pre ukrajinské médiá uviedol, že jeho brat je „obyčajný vodič nákladného auta,“ ktorý istý čas slúžil ako dobrovoľník vo vládnych jednotkách na východe Ukrajiny. Vyhlásil tiež, že jeho brata uniesli zo Záporožskej oblasti a vyviezli na Krym.

Agentúra Ukrinform uviedla, že vyšetrovatelia k Panovovi nepustili ani advokátov, ani ochrancov ľudských práv. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa preto obrátilo na medzinárodné humanitárne organizácie s výzvou, aby prijali opatrenia na zabezpečenie prístupu k Panovovi a ďalším zadržaným ukrajinským občanom. Krymská ľudskoprávna skupina medzičasom označila Panovovo zadržanie za protiprávne a vyslovila podozrenie, že bol vystavený fyzickému násiliu.

Okrem toho ukrajinský rezort diplomacie zaslal dnes oficiálnu nótu osobitnej pozorovateľskej misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pôsobiacej na Ukrajine a požiadal o posilnenie jej prítomnosti pozdĺž administratívnej hranice Krymskej autonómnej republiky a hranice medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia