Britská školáčka, čo utiekla k Islamskému štátu, je mŕtva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/AP

LONDÝN 12. augusta (WebNoviny.sk) – Kadiza Sultanaová – jedna z troch britských školáčok, ktoré vlani vycestovali do Sýrie, aby sa pridali k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) – pravdepodobne zahynula pri ruskom nálete v meste Rakka. Na svojej internetovej stránke o tom informovala stanica BBC.

Rodinný právnik Sultanaovcov Tasnime Akunjee v relácii BBC Newsnight vo štvrtok uviedol, že dostal správu, podľa ktorej Kadiza zahynula pred niekoľkými týždňami v Rakke. Túto informáciu však zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť. Podľa Akunjeeho slov bola Sultanaová životom v Sýrii sklamaná a chcela Islamský štát opustiť, ale bála sa „brutálneho“ trestu, ktorý by jej v prípade dolapenia hrozil.

Kadiza Sultanaová mala 16 rokov, keď spolu s dvoma vtedy 15-ročnými spolužiačkami, Shamimou Begumovou a Amirou Abaseovou, odleteli 17. februára 2015 z londýnskeho letiska Gatwick do Turecka a následne prekročili sýrske hranice. Rodičom doma povedali, že idú na celodenný výlet. V Sýrii sa pravdepodobne zdržovali v Rakke, ktorá je neoficiálnym hlavným mestom Islamského štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát