Rusko hrozí prerušením diplomatických vzťahov s Ukrajinou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medvedev
Ruský premiér Medvedev na inšpekcii na Kryme. Foto: SITA/AP

Moskva 12. augusta (WebNoviny.sk) – Ruský premiér Dmitrij Medvedev v piatok vyhlásil, že Rusko možno preruší diplomatické vzťahy s Ukrajinou pre hlásené bezpečnostné incidenty na Krymskom polostrove – teda zrejme podnikne krok, ktorý neurobilo ani po anektovaní Krymu či spustení podpory separatistom na východe Ukrajiny.

Ruské štátne tlačové agentúry citovali Medvedeva, ktorý podľa nich povedal, že by nebol rád, kedy sa vzťahy prerušili, ale „ak nebude iná možnosť zmeniť situáciu, prezident možno podnikne tento krok“. Napriek anektovaniu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 a bojov na východe Ukrajiny Kyjev a Moskva neprerušili diplomatické styky.

Ukrajina nezaznamenala zosilnenie bojov

Ukrajina v piatok oznámila, že nezaznamenala za posledných niekoľko dní žiadne výrazné zintenzívnenie bojov vo východnej oblasti Donbas – napriek tomu, že sa medzi Kyjevom a Moskvou stupňuje napätie kvôli situácii okolo Krymu. Vyhlásil to hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Motuzjanyk.

Na Ukrajine pribúdajú obavy, že Rusko zrejme plánuje rozvíriť väčšie boje vo vojne medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, po tom, čo Moskva obvinila tento týždeň Kyjev zo snáh vyprovokovať konflikt o Krym. Rusko tento ukrajinský polostrov anektovalo v roku 2014.

„Za posledných niekoľko dní sme nezaznamenali žiadne výrazné zvýšenie bojov,“ povedal Motuzjanyk na brífingu vysielanom v televízii. „Žiaľ, ilegálne ozbrojené skupiny nedodržiavajú prímerie (dohodnuté v Minsku), ale priemerný počet prípadov ostreľovania je do veľkej miery na rovnakej úrovni,“ dodal hovorca.

Kyjev obvinenia Rusov rozhodne odmietol

Ruská spravodajská služba FSB v stredu 10. augusta informovala, že na Kryme sa podarilo predísť teroristickým útokom, ktoré údajne pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Cieľom útokov mala byť infraštruktúra na Krymskom polostrove. Podľa krymských bezpečnostných orgánov v súvislosti s tým zadržali na Kryme sedem podozrivých osôb.

Kyjev tieto obvinenia rozhodne odmietol. V dôsledku eskalácie na Kryme ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok nariadil uviesť jednotky ukrajinskej armády rozmiestnené pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase do stavu bojovej pohotovosti. Kvôli Krymu sa stupňuje aj vojna slov medzi Ruskom a Ukrajinou, dodala svetová agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij MedvedevPetro Porošenko