Predčasné parlamentné voľby na Islande budú koncom októbra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Island
Islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson Foto: SITA/AP

REYKJAVÍK 12. augusta (WebNoviny.sk) – Islandská vláda oznámila termín predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať koncom októbra. Stalo sa tak po približne štyroch mesiacoch od vypuknutia škandálu okolo tzv. Panamských dokumentov (Panama Papers), v dôsledku ktorého odstúpil islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, informoval v piatok britský denník The Guardian.

Vládnuca koalícia Progresívnej strany (FSF) a Strany nezávislosti (SF) navrhla vo štvrtok opozícii 29. október ako termín predčasných volieb, ktorý bol prijatý. Nový islandský premiér Sigurdur Ingi Jóhannsson požiadal lídrov parlamentných strán, aby sa dohodli na termíne – šesť mesiacov pred plánovanými voľbami.

Analytici tvrdia, že je ťažké určiť, ktorá strana má väčšiu šancu na úspech. Konzervatívni voliči zostávajú lojálni koaličnej stredopravicovej SF, vyplýva z nedávnych prieskumov. Z opozičných subjektov sa dávajú šance Pirátskej strane (P), ktorá sa zasadzuje za transparentnosť, inštitucionálnu reformu a boj proti korupcii.

Štátny rozpočet na budúci rok sa podľa spravodajského portálu Grapevine.is začne prerokúvať až po voľbách. Parlamentné voľby sa mali pôvodne konať na prelome jari a leta budúceho roka, škandál Panama Papers, ktorý odhalil obrovské daňové úniky, však prinútil odstúpiť viacerých vysokopostavených politikov.

Po prepuknutí škandálu v apríli a následných masových protestoch požadovali islandská opozícia i verejnosť okamžité konanie nových volieb do zákonodarného zboru. Napriek odstúpeniu Gunnlaugssona zostala jeho vláda pri moci. Potvrdením termínu októbrových volieb sa zároveň začína na Islande predvolebná kampaň.

Pôjde už o druhé celoštátne voľby konané v tejto severskej ostrovnej krajine tento rok. V júnových prezidentských voľbách po vlne protivládnych nálad uspel politický nováčik Gudni Jóhannesson, ktorý sa stal novou hlavou štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať